Kontingentnosti

Kultni strip crtač Dubravko Mataković otvorio prvu postkorona izložbu

Hina

Mataković je jedan od najvećih strip crtača u jugoistočnoj Europi, rekao je otvarajući izložbu u petak navečer Zlatko Kozina, voditelj odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku



“Kontingentnosti« naziv je postkorona izložbe stripova Dubravka Matokovića, otvorene u slavonsko-brodskoj galeriji Rub, koju vodi Udruga za suvremenu umjetnost »Tvrđava Brod«.


Mataković je jedan od najvećih strip crtača u jugoistočnoj Europi, rekao je otvarajući izložbu u petak navečer Zlatko Kozina, voditelj odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.


Radovi su to vrijedni poštivanja. Karikirani likovi, njihove noge, ruke na pravom su mjestu. Mataković prvenstveno sam sebe tumači kroz crtež, a potom i kroz jezik i tekst u svojim radovima, kaže predsjednik Udruge za suvremenu umjetnost »Tvrđava Brod« Ivica Šeremet.




Zlatko Kozina ističe jedinstven karakter Matakovićevih radova i naracije u njima, koju kaže nije drugdje vidio. »Taj ritam, nerv i humor je nemoguće kopirati. Dubravko je vinkovački Hermes, božanska luda koja ima mogućnost kretati se u svim sferama na Olimpu i na zemlji i u hadu«. kaže Kozina.


Brođani Matakovićeva djela u galerijskom okruženu nisu vidjeli gotovo 40 godina. Prema generacijskoj pripadnosti prisutnih na otvorenju izložbe u tom periodu stasala je i jedna potpuno nova publika koja uživa u njegovim djelima i nadahnjuje se njegovim humorom.


Na novinarski upit Mataković je kratko prokomentirao trenutni položaj stripa i strip crtača u Hrvatskoj. »Strip je uvijek bio na marginama izdavašta. Nitko ne želi uložiti sredstva u male naklade, to je riječ o 200-300 komada. Kad je riječ o 500 komada to je hit. Ljudi nemaju kulturu čitanja stripa. Postoje fanovi koji vole i kupuju strip na kiosku i postoje kolekcionari koji vole to sve imati. Ono što je bolje u odnosu na ranija vremena, je da se strip danas drugačije cijeni. Možete ga naći u galerijama, knjižnicama. pa čak i Ministarstvo za kulturu u sklopu potpora za književno stvaralaštvo, odvoji nekoliko potpora za strip. Možemo reći da malo i napredujemo«, kaže Matoković.


Matakovićevu izložbu može se pogledati u Galeriji Rub, najbolje uz najavu na telefon 098 967 0734 volonterima Udruge za suvremenu umjetnost »Tvrđava Brod«.


Hrvatski crtač stripa Dubravko Mataković rođen je 1959. u Ivankovu. Diplomirao je 1983. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ante Kuduza. Uz primarnu likovnu djelatnost, od 1984. godine važan oblik izražavanja mu je strip. Prvi stripovi mu izlaze 1984. u »Studentskome listu«, a zatim i u »Poletu«, »Mladosti«, osječkome »TEN-u«, ljubljanskoj »Tribuni«, »Patku«, »Večernjem listu« i drugim.


Od 1990. crta dnevno-politički strip serijal u »Nedjeljnoj Dalmaciji«. Suradnja traje, s manjim prekidima, do 2000. godine. Od 1995-97. objavljivao je stripove istoga profila u zagrebačkoj »Panorami« i splitskome »VOX»-u (2001-02.). Godine 1994. započinje dječji serijal Super Di u školskom magazinu »Smib«.


Ilustrirao je više dječjih knjiga i knjiga humoristično-zabavnoga karaktera, te više udžbenika »Školske knjige«.


Do sada je objavio desetak albuma stripa. Dodijeljeno mu je više nagrada za strip.


Njegova djela su prenesena i na kazališnu pozornicu. U svibnju 2007., u Gradskom kazalištu »Joza Ivakić« kao praizvedba, izvedena mu je predstava »Iz Kabula s ljubavlju«, a u sklopu obilježavanja 90. obljetnice kazališnog života u Vinkovcima. Predstavu je napravio po motivima svojih stripova.