Cres

Korespondencija Andra Vida Mihičića: U Creskom muzeju postavljena prva ovogodišnja izložba

Walter Salković

Postavljena je izložba »Pisma Mihičiću: pogled na autografe umjetnika iz Zbirke Andra Vida i Katarine Mihičić«CRES – U Creskom muzeju postavljena je prva ovogodišnja izložba »Pisma Mihičiću: pogled na autografe umjetnika iz Zbirke Andra Vida i Katarine Mihičić«.


Autorica izložbe Martinela Dragičević iz Lošinjskog muzeja javnosti je predstavila do sada neobjavljenu korespondenciju Andra Vida Mihičića, povjesničara umjetnosti, pjesnika, likovnog kritičara i teoretičara, dio života redovnika franjevca, ali prije svega svestranog intelektualca, rođenog u Belom na otoku Cresu 1896. godine.


Posmrtno je svom rodnom kraju ostavio vrijednu kolekciju umjetnina, danas dio stalnog postava Lošinjskog muzeja, ali i zbirku od oko 700 pisama, razglednica, dopisnica, pozivnica, brzojava i čestitki. Pisma eminentnih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća Mihičiću kao prijatelju, kolegi i nekadašnjem profesoru, pisana od 20-ih pa do kraja 80-ih godina, čine dragocjenu kolekcionarsku zbirku rukopisa, ali i prilog poznavanju kompleksnih osobnih situacija umjetnika i tadašnjeg stanja umjetničkog života.
Zbog epidemioloških mjera nije bilo svečanog otvorenja izložbe, koja se može pogledati do 11. lipnja od utorka do petka od 10 do 13 sati.