Dopolavoro

Kapitalna izložba Rijeke EPK 2020: “Usijano more” u Exportdrvu

Davor Mandić



Kulturni kolovoz u Rijeci nikada nije bio bogatiji događajima. Nakon jedva tjedan dana od otvorenja izložbe »Histerične mašine«, jednog od rijetkih većih projekata Europske prijestolnice kulture koji je »preživio« koronu, otvara se još veći izložbeni projekt: »Usijano more«, kao središnja izložba programskog pravca »Dopolavoro«. Izložba se otvara u četvrtak, 20. kolovoza kao prva velika izložba u ovom novouređenom prostoru.


Kako se kaže u najavi, s naglaskom na nevidljive ekonomije i nove oblike rada povezane s morem, njemačka kustosica Inke Arns okupila je radove petnaest autora svjetskoga glasa koji se bave neobičnim i radikalnim pojavama, od čudnih internetskih trgovina do carstava amaterske pornografije i drugih »zlatnih obala« – ukratko: morem rada.


– Usijano more polazi od činjenice da je u geografskom smislu Europa pomorski kontinent, dok je more oduvijek suštinski oblikovalo njezin razvoj: sagleda li se odnos duljine obale prema ukupnoj površini kopna, Europa ima više kontakta s morem nego bilo koji drugi kontinent. Luka, kao i more, za Rijeku nisu samo mjesto utovara i istovara, dolazaka i odlazaka brodova. Luka je u srcu grada i simbolički važna za njegov identitet. Zato su more i novi oblici rada i ekonomija koji su vezani uz more, iznimno važni i za Rijeku i za Europu – kaže se u najavi.




Na izložbi će se predstaviti: Aram Bartholl (DE), Ursula Biemann (CH), DISNOVATION.ORG (FR/PL), Jacob Hurwitz-Goodman (US)/Daniel Keller (DE), Steffen Köhn (DE), Lawrence Lek (GB), Rebecca Moss (GB), Jenny Odell (US), Elisa Giardina Papa (IT), Lisa Rave (DE), Marie Reinert (FR), Tabita Rezaire (GF), RYBN (FR), Sebastian Schmieg (DE) i Hito Steyerl (DE).


Kao najveće umjetničko ime na izložbi ističe se Hito Steyerl, njemačka umjetnica koju je ugledni Art Review proglasio najutjecajnijom osobom u svijetu umjetnosti 2017. godine.


Izložbu je moguće posjetiti do 13. rujna svakim danom od 17 do 21 sat, dok će od 14. rujna do 31. listopada izložba biti otvorena svakim danom od 11 do 21 sat.