Izložba u Relativnoj galeriji

Kreativna industrija Europe: Kada je kiparstvo ženskog roda

Davor Mandić

Detalj s izložbe

Detalj s izložbe

Grupna izložba kiparica »Gospođa kipar/Madame sculpteur« predstavlja kiparska djela načinjena ženskom rukom



RIJEKA – Kreativna industrija Europe otvorila je grupnu izložbu kiparica »Gospođa kipar/Madame sculpteur«, koja predstavlja kiparska djela načinjena ženskom rukom, u Relativnoj galeriji na adresi Pomerio 18 u Rijeci. Zašto tema ženskog kiparstva, pitaju se u KIE-u i odgovaraju da kroz povijest gotovo i ne susrećemo slavne kiparice, pogotovo ne s Balkana, regije gdje su žene stoljećima bile sputavane.
– Iako je to danas drukčije, kolektivna percepcija ipak će kiparstvo svrstati u »muško zanimanje«. Dok se borimo s nesvjesno usvojenim predodžbama i predrasudama, pitanje se proteže i šire – u kolikoj mjeri su žene i danas spremne upustiti se u »muška posla« ovdje gdje smo se pukim slučajem obreli, rodili, naslijedili vrijednosti, mi južnjaci, kulturno prilično ukorijenjeni u tradicionalne obrasce – razmišljaju u KIE-u, napominjući da ovom izložbom svi skupa svjedočimo snazi ženskog stvaralaštva koje nosi kompleksnu informaciju, intimnu i društvenopolitičku, u civilizacijskom trenutku gdje su muške i ženske uloge nejasno razgraničene te potiču mnoga pitanja.



Izlažu: Georgette Yvette Ponté, Darija Stipanić, Dijana Iva Sesartić, Višnja Laginja, Roberta Weissman Nagy, Dijana Trtanj, Nina Lekić, Marina Vlašić, Lana Gržetić, Ljiljana Fučkor-Grahovac, Renata Vojnić, Mirta Grandić, Lea Maravić i Dijana Lukić.
Izložba će trajati do 5. lipnja, kada je zakazan performans »Kiparica u nastajanju«, na kojem će umjetnica Lea Maravić izrađivati kip prema modelu, uživo, pred publikom.