Različite perspektive

Izložbe Rudolfa Valdeca i Bele Csikosa Sesije prezentiraju anatomski atlas za umjetnike

Kim Cuculić



ZAGREB – U suradnji Arhiva za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Arhiva Akademije likovne umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, realizirane su dvije izložbe kojima se iz različitih perspektiva prezentira rukopisni koncept anatomskog atlasa za umjetnike, autorskog dvojca, akademika, kipara Rudolfa Valdeca i slikara Bele Csikosa Sesije.


Projekt obuhvaća virtualnu izložbu »Volja je kostur – želja je mišićje/ Rudolf Valdec i Bela Csikos Sesia: anatomski atlas za umjetnike te izložbu »Sat anatomije – nekad i sad« u zagrebačkoj Galeriji Šira, na adresi Preradovićeva 13, koja se može razgledati do 20. travnja. Okosnicu obje izložbene koncepcije predstavlja neobjavljeni udžbenik R. Valdeca i B. Csikosa Sesije, pripremljen 1914. u vrijeme njihovog pedagoškog djelovanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Udžbenik pod naslovom »Plastička anatomija« čuva se u ostavštini Rudolfa Valdeca u Arhivu za likovne umjetnosti HAZU-a.


Virtualna izložba (dizbi.hazu.hr/anatomija/) donosi priču o samom arhivskom predmetu, predstavljenom kroz nekoliko tematskih cjelina, koje uključuju analizu prethodno digitaliziranog rukopisa, razradu odnosa umjetnosti i medicine te početke i načine provođenja nastave Plastične anatomije na Akademiji likovnih umjetnosti od njezina osnutka do danas. Važan dio izložbe čine recentni radovi studenata Akademije, uz dva kraća multimedijalna priloga o nastavi anatomije danas.




Tehnička izvedba povjerena je tvrtki ArhivPRO, a izložba je postavljena na portalu Digitalne zbirke HAZU. U sklopu izložbe »Sat anatomije – nekad i sad« u Galeriji Šira u Zagrebu bit će izloženi crteži i tekstovi iz »Anatomskog atlasa«, recentni radovi studenata Akademije s kolegija Plastična anatomija, kratki film o anatomiji autora prof. Darka Bakliže te predstavljena povijest predmeta Anatomija čovjeka i Anatomija životinja na ALU u Zagrebu.