"Ljudi"

Izložba Željka Jančića Zeca u Beču: Portreti kao vjesnici ili proroci nadolazeće krize

Hrvoje Hodak

Željko Jančić Zec / Foto FRANZ PFLUEGL

Željko Jančić Zec / Foto FRANZ PFLUEGL

Jančić Zec svojom umjetnošću poziva gledatelje na putovanje otkrivanja i promišljanja, potičući na ispitivanje svijeta oko nas i pronalaženje vlastitog mjesta u njemu. On govori i srcu i umu, što ga čini umjetnikom od značaja



 


BEČ – U Beču je otvorena izložba »People« svjetski priznatog hrvatskog multimedijskog umjetnika rapskih korijena Željka Jančića Zeca u prepunoj bečkoj Galeriji Lichtraum eins by Paul Siblik. Izložbu su otvorili Katarina Dorhin Kriz iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču i kustosica, galeristkinja Sonia Siblik. Željko Jančić Zec je izložio 20-ak radova velikog formata iz likovnog ciklusa istoimene izložbe »Ljudi«. Riječ je o radovima u tehnici mixmedia. Jančić Zec svojom umjetnošću poziva gledatelje na putovanje otkrivanja i promišljanja, potičući na ispitivanje svijeta oko nas i pronalaženje vlastitog mjesta u njemu. On govori i srcu i umu, što ga čini umjetnikom od značaja.


U svojoj umjetničkoj praksi Željko Jančić Zec koristi se različitim oblicima medija, uključujući fotografiju, videografiju, performans i slikarstvo. Od 2018. godine potpuno je angažiran u svojem umjetničkom ciklusu pod nazivom »Ljudi« koji uključuje zalaženje u dubinu vlastite nutrine.




– Kroz ovaj kreativni pothvat, umjetnik se suočava kako s vlastitom patnjom i boli, tako i s osjećajem oslobođenja i katarze koja slijedi. U početku nije bio siguran koji je razlog za ovo introspektivno putovanje, no s vremenom je shvatio da njegova umjetnost najavljuje svjetsku krizu. Portreti u ciklusu »Ljudi« služe kao zaštitnici i simboli otpora pred nadolazećom krizom. Željku su ovi portreti vjesnici ili proroci krize, koji mu daju snagu u borbi protiv zla koje sada hara svijetom. Nakon gotovo tri godine stvaranja ovog ciklusa, shvatio je da su portreti ljudi koje je stvorio transcendirali u nešto veće, nalik na svece same po sebi, navedeno je uz izložbu.


Jančić Zec pristupa svojoj umjetnosti s dinamičnim i razvijajućim senzibilitetom, neprestano istražujući nove perspektive i medije kako bi svoju poruku oživio. On zadire duboko u ljudsko iskustvo, ljušteći slojeve našeg složenog postojanja kako bi otkrio stvarnost ekonomskih i društvenih struktura i kako one oblikuju društvo. Izložba traje do 10. svibnja.