Miroslav Šutej

Izložba mobilnih grafika i objekata “Šutejevi prostori igre” otvorena u Gradskoj galeriji Crikvenica

Robert Šimonović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Šutejeva djela nalaze u vodećim svjetskim galerijama i muzejima, a mnogi njegovim najvećim doprinosom smatraju mobilne grafike, rekla je Branka Arh.



U Gradskoj galeriji Crikvenica otvorena je izložba “Šutejevi prostori igre (mobilne grafike i objekti, 1966. – 1971.)”, hrvatskog slikara, grafičara i člana HZU-a Miroslava Šuteja (1936. – 2005.).


Šutej je oblikovao grb i zastavu Republike Hrvatske, kao i grb i zastavu predsjednika Republike Hrvatske, a široj je javnosti poznat i kao autor prvoga dresa hrvatske nogometne reprezentacije.


Foto Sergej Drechsler




Uzvanicima se na početku otvorenja izložbe obratila Andrea Car Avdagić, ravnateljica Centra za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić Crikvenica, iskazavši zahvalnost Muzeju suvremene umjetnosti iz Zagreba i Muzeju Moslavine Kutina, koji su posudili izložena djela.



Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Branka Arh, naglasivši, uz ostalo, da se Šutejeva djela nalaze u vodećim svjetskim galerijama i muzejima (primjerice, Tate Gallery u Londonu, Museum of Modern Art u New Yorku) te da mnogi njegovim najvećim doprinosom smatraju mobilne grafike.



– Pruživši gledatelju priliku da može pomicati pojedine dijelove, kombinirati oblike i mijenjati strukturu djela, Miroslav Šutej je napravio važan preokret, jer je dokinuta praksa da umjetnik mora dovršiti svoje djelo.


Promatrač je postao suautor, a Šutej stvorio djela koja su mu osigurala stilsku prepoznatljivost i međunarodni ugled.


Djela impresivna i na fotografijama uživo zaista zadivljuju, intrigiraju i neprestano otvaraju nove prostore igre, rekla je Branka Arh.


Izložba se može razgledati sve do 30. srpnja, i to svakodnevno od 10 do 13 i od 18 do 22 sata.