MMSU

“Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete”: Izložba koja progovara o ženskoj strani Golog otoka

Ervin Pavleković

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Istaknuta hrvatska umjetnica Andreja Kulunčić novootvorenom izložbom vodi dijalog s poviješću i osvrće se na činjenicu potpune potisnutosti ženskoga iskustva traume vezane za politički logor Goli otok u kojem je od 1950. do 1956. godine boravilo više od 850 žena osuđenih zbog povezivanja s Informbiroom



RIJEKA – U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti danas je otvorena izložba “Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete” Andreje Kulunčić, jedne od najznačajnijih hrvatskih umjetnica, koja je svojevrsna reakcija na potisnutu činjenicu o iskustvu ženske traume u kontekstu povijesnog narativa o političkom logoru Goli otok.
Ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Branka Benčić opisala je rad Andreje Kulunčić sintagmom umjetnik kao povjesničar, želeći time opisati umjetnika koji želi učiniti zaboravljene povijesti vidljivima, dovodeći ih u javni prostor poput muzejske zbirke.


 


Povijest ženske traume


– Fragment povijesti ženske traume na Golom otoku fokusira se na transformaciju ženskog tijela podvrgnutog ugnjetavanju i traumi. Proširimo li pogled izvan okvira izložbe, možemo primijetiti kako je nasilje i strukturno, i svakodnevno, i vidljivo, i nevidljivo; nasilje nad ženama koje u svojem najradikalnijem obliku dovodi do femicida. Ono što nas ovdje sve impresionira su umjetnički postupci i kreativni procesi koje je autorica zajedno sa suradnicima kroz sva ova istraživanja povijesti i priče bilježila i transformirala u vizualni jezik kroz brojne medije – fotografije, video, crteže i instalacije, kazala je Benčić istaknuvši kako je izložbu vidjela ranije, no bila je usmjerena na instalacije, a kroz kompleksan razvoj i kroz specifičan “display”, razlaganjem i sastavljanjem, dobila je jedan sasvim nov oblik.

Foto galerija: Otvorenje izložbe Andreje Kulunčić 'Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete' u MMSU Foto: Vedran Karuza






Kako je jedna od dviju kustosica, Irena Bekić, kazala, postavljanje ove izložbe u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti predstavlja jedan korak prema institucionalizaciji i muzealizaciji čitavog problema i ženske povijesti.



Istaknuta hrvatska umjetnica Andreja Kulunčić novootvorenom izložbom “Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete” vodi dijalog s poviješću i osvrće se na činjenicu potpune potisnutosti ženskoga iskustva traume vezane za politički logor Goli otok u kojem je od 1950. do 1956. godine boravilo više od 850 žena osuđenih zbog povezivanja s Informbiroom.


850 žena za 850 žena


Formalnom otvorenju same izložbe “Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete” prethodio je radionički i diskurzivni program s okruglim stolom “Ženska strana Golog otoka” uz sudjelovanje Irene Bekić, Renate Jambrešić Kirin, Andreje Kulunčić, Ance Verone Mihulet i Dubravke Stijačić. Na dan samoga otvorenja izložbe održana je radionica simboličnog naziva “850 žena za 850 žena” namijenjena ženama u sklopu koje su se izrađivale figurice od gline.



Tijekom trajanja izložbe, Muzej moderne i suvremene umjetnosti će biti prostor stvaranja novog rada u suradnji publike i same umjetnice, pa će tako u Zoni sudjelovanja umjetnica svaki dan izvoditi različite akcije – od čitateljskih večeri, ritualnog ispisivanja imena zatvorenica do održavanja radionica izrade glinenih figurica – razvijane u suradnji s publikom i suradnicama.



Radionice u sklopu Zone sudjelovanje vodit će Andreja Kulunčić srijedom i petkom u 16 sati te subotom i nedjeljom u 12 sati. Održavanje Čitateljskih večeri započet će u srijedu u 18 sati, a prvu večer pod nazivom “Što je logor?” moderirat će Renata Jambrešić Kirin, druga večer zakazana je za petak, 4. ožujka, u 18 sati s naslovom “Moći užasa i granice solidarnosti” koju će moderirati Sarah Czerny, a posljednju, u petak 11. ožujka u 18 sati, pod nazivom “Granice tijela: tragom nevolja s rodom”, moderirat će Brigita Miloš.



Zbog ograničenog broja sudionika/ca na čitateljskim večerima potrebna je prethodna prijava na mail [email protected]. Za radionicu 850 žena za 850 žena nije potrebna prethodna prijava. Sudionice radionica i čitateljskih večeri ne plaćaju ulaznicu na izložbu. Vodstva kroz izložbu kustosice Irene Bekić održat će se u subotu 12. i 19. ožujka te u nedjelju 13. i 20. ožujka od 12 sati. Otvorenje i program izložbe odvijat će se sukladno uputama o epidemiološkim mjerama. Za ulazak u Muzej potrebna je COVID-potvrda. Izložba “Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete” moći će se razgledati do 20. ožujka ove godine.