Što bijaše dosad

Izložba Borislava Božića, dobitnika nagrade Tošo Dabac, otvorena u Galeriji Principij

Šarlota Brnčić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica TomićRIJEKA U Galeriji Principij večeras je otvorena izložba »Što bijaše dosad ili Brzi pogled unatrag« 1971. – 2019., Borislava Božića, povodom dobivanja nagrade Tošo Dabac za cjelokupni dosadašnji rad koji je prepoznat u Hrvatskoj i izvan njenih granica. Nagrada se dodjeljuje od 1975. godine, to je najviša nagrada u RH za fotografsko stvaralaštvo, a plaketu nagrade napravio je sjajni hrvatski kipar Vojin Bakić.


Na izložbi su pokazane prve fotografije iz 1971. godine snimljene fotoaparatom Diana te po nekoliko iz većine fotografskih projekata koje je autor dosad realizirao. Opus se kreće od klasične fotografske slike do konceptualnih projekata u kojima je fotografija nosilac ideje: Mramorna kocka divlje trave,Uobičajeni šetači kroz svakodnevlje, Jauci pupkovine, Metroseksualac, Zašto je Borislav Božić živio život beskućnika, Hommage J. J. Kloviću, Galerija J. J. Klović u Galeriji J. J. Klović, Ciklus More, Ja i Grad, Grad usput i na brzinu, kao i Fotografije napravljene camerom obscurom te Fotografije iz sedamdesetih i osamdesetih prošlog stoljeća.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić

Borislav Božić diplomirao je na studiju likovne kulture, smjer grafika na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a radi kao srednjoškolski profesor. Za poticanje i njegovanje fotografskoga stvaralaštva kod mladih 2004. godine dodijeljeno mu je zvanje instruktor-savjetnik s Plaketom Izidora Kršnjavog, a 2005. godine na nacionalnoj razini dobitnik je Godišnje nagrade za rad s mladima na području fotografije.


Više od 20 godina voditelj je fotografske radionice u Školi stvaralaštva »Novigradsko proljeće«. Inicijator je mnogobrojnih originalnih klupskih projekata i izložbi od kojih su mnoge međunarodnoga karaktera i zahvaljujući tome vrhunski umjetnici dolaze u Rijeku, te iz nje odlaze obogaćeni novim iskustvima i prijateljstvima postajući tako ambasadori kulturne politike Grada Rijeke. 


Inicira i utemeljuje Galeriju Principij u okviru rada Fotokluba Rijeka. Potiče i osniva Fotosavez Primorsko-goranske županije s ciljem okupljanja i dinamiziranja rada fotografskih autora s primorsko-goranskoga područja. Selektor je i član žirija na mnogobrojnima fotografskim izložbama. Kao organizator i kustos priredio je više od 200 izložbi. Postavljenim izložbama i napisanim tekstovima uspostavio je nove i suvremene odnose spram fotografskoga stvaralaštva.


Dobitnik je Godišnje nagrade Grada Rijeke za 2017. godinu za izniman i prepoznatljiv doprinos umjetničkom i pedagoškom razvoju grada te promicanju svijesti o važnosti kulture za identitet Rijeke. Član je HDLU-a Rijeka, Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka, predsjednik Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko-goranske županije.


Izložba  ostaje otvorena do 28. svibnja.  Može se razgledati radnim danom od  10 – 13 i 17 – 20 sati i subotom 10 – 13, a nedjeljom i praznikom je zatvoreno.