Umjetnik

Hamo Čavrk izlaže pred novim sugrađanima na čak tri mjesta u Malom Lošinju

Bojan Purić

Zrinka Ettinger Starčić, Hamo Čavrk, Marijana Dlačić i Ana Kučić / Foto Bojan Purić

Zrinka Ettinger Starčić, Hamo Čavrk, Marijana Dlačić i Ana Kučić / Foto Bojan Purić

I otvaranje je priređeno uz šetnju od jedne, preko druge, do treće lokacije



Hamo Čavrk, umjetnik koji je nedavno i doselio u Mali Lošinj, ponovo izlaže u organizaciji Lošinjskog muzeja.


Izložba »Dolazak – Carta incognita« postavljena je i otvorena na tri mjesta u gradu, i to tako da su uglavnom grafički listovi izloženi u galeriji »Fritzi« u zgradi sjedišta Lošinjskog muzeja, jedan svjetlosni objekt u izlogu Muzeja Apoksiomena, a ostali svjetlosni objekti u dvorištu umjetnikove kuće/ateljea na adresi Malin 8.


Tako je i otvaranje priređeno uz šetnju od jedne, preko druge, do treće lokacije.




U otvaranju su, osim autora, sudjelovale ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić uime organizatora, Marijana Dlačić koja je posjetitelje uputila u pojedinosti izloženog te gradonačelnica Ana Kučić koja je službeno otvorila izložbu.


Čavrk je rođen 1950. godine u Sarajevu, školovao se ondje i u Ljubljani, kraće vrijeme bio je suradnik u majstorskoj radionici Antuna Augustinčića u Zagrebu, a predavao je grafiku na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.


Radio je scenografije za kazališne predstave, a za sobom ima stotinjak samostalnih i 350-ak skupnih izložbi u Hrvatskoj i susjednim zemljama.


Njegove skulpture postavljene su u javnim prostorima u Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji, nositelj je brojnih priznanja. Do 3. lipnja ostat će otvoren dio izložbe u galeriji »Fritzi«, a do 15. rujna dijelovi izložbe u Muzeju Apoksiomena i u Čavrkovom ateljeu.


»Na izložbi su izložene grafike, skulpture, svjetlosni objekti, lightboxovi i slike. Svaki medij donosi drukčija rješenja iste misli, istog umjetničkog propitivanja.


Carta incognita je karta nepoznatog područja koje treba upoznati, preoblikovati, prisvojiti – svijet koji treba napučiti vlastitom mišlju utjelovljenom u umjetničkom djelu.


Tri izložbena prostora, fizički odvojena, stapaju se u konceptualno jedinstven univerzum. Smještena na tri lokacije, izložba zahtijeva kretanje, snalaženje, traženje putokaza.


Ravne i krivudave staze, slijepe ulice, dvorišta i trgovi tvore kartu grada s tri žarišta: Galerijom Fritzi, Muzejom Apoksiomena i umjetnikovim ateljeom.


U tom trokutu događa se svečanost, umjetnost življenja, a Carta incognita postaje karta za put do utočišta. Hamo Čavrk višedesetljetnim je istraživanjem došao do otoka na kojem je stvorio dom, a Carta incognita postaje peljar za sigurnu plovidbu, atlas novo(p)osvojenog svijeta«, zabilježila je Marijana Dlačić u katalogu izložbe.