Zajednički nastup

Galerija Boyd u Voloskom: Izložba “Spirala” Jure Labaša i Željka Čurčića

Valentina Sablić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Galerija Boyd krenula je u svoju drugu godinu rada, do sada je ugostila veći broj autora, a izložba »Spirala« je šesta izložba ove galerije



VOLOSKO – Zajednička izložba »Spirala« grafičara i kipara Jure Labaša i slikara i povjesničara umjetnosti Željka Čurčića otvorena je u Galeriji Boyd u Voloskom, u organizaciji Udruge Ex Tempore Volosko.


Izložbu je otvorila voditeljica galerije Žana Boyd, a zatim se posjetiteljima obratio jedan od autora, ujedno i kustos izložbe Željko Čurčić, izlažući tematiku. Drugi autor, Jure Labaš, zbog zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati otvorenju. Izložbu je posjetio i podržao slikar Claudio Frank, a druženje nakon otvorenja nastavilo se uz glazbenu pratnju Zdravka Waltera na klaviru.


Čurčić je istaknuo spiralu koja se kao lajtmotiv pojavljuje u izloženim radovima. Spirala je inspiracija kojom autori izražavaju svoju osobnost. Labaš spirale formira u mehaničke skulpture – volumene valjkastoga, faličnog oblika te skulpture od konopa ili trstike koje, u organskom materijalu, njeguju spiralni pokret. Njegove izložene grafike u tamnom koloritu ponavljaju ponekad kaotične, ponekad harmonične spiralne kretnje koje se spajaju, razdvajaju, uravnotežuju ili sudaraju.




Čurčić u akrilu teži ekspresionistički kolorističkom istraživanju vrtložne kretnje, dok u kombiniranoj tehnici spirale dobivaju čvršću pojavnost geometrijskih tijela izraženog grafizma i linearnosti. Individualne poetike ovih dvaju autora spajaju se u zajedničkom slikarskom svjetonazoru, a izložena djela pokazuju idejnu srodnost. Na otvorenju je predstavljen i katalog izložbe koji potpisuju Željko Čurčić i Biserka Goleš Glasnović.


Galerija Boyd krenula je u svoju drugu godinu rada, do sada je ugostila veći broj autora, a izložba »Spirala« je šesta izložba ove galerije te je trebala biti otvorena sredinom ožujka, ali je uslijed pandemijskih mjera pomaknuta. Izložbe će biti kraćeg trajanja, najavljuje Žana Boyd, kako bi svi planirani programi stigli biti predstavljeni publici, a trajanje »Spirala« nije točno definirano.