Multimedijalni postav

FOTO “Samostalna”: U Galeriji O.K. otvorena izložba Lene Ternovec

Katarina Bošnjak

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Na temelju snažnih emocija, autorica je stvorila 15 monokromnih fotografija koje prenose bezvremeni koncept imaginacije



U Galeriji O.K. je otvorena izložba „Samostalna“ vizualne umjetnice Lene Ternovec. Ova multimedijalna izložba predstavlja fotografije nastale u razdoblju od 2014. – 2020. godine, na potezu između Nizozemske i Hrvatske, čiju poetiku i glavni motiv – svjetlost, sintetizira centralni video uradak, kao temporalno svjedočanstvo autoričina umjetničkog istraživanja.


Foto galerija: Izložba Jelene Ternovec Foto: Sergej Drechsler


Kako je napomenula voditeljica Galerije O.K. Katarina Podobnik, riječ je o prvoj ženskoj izložbi u ovoj galeriji, a također i o prvoj samostalnoj izložbi autorice Ternovec.


Na temelju snažnih emocija, autorica je stvorila 15 monokromnih fotografija koje prenose bezvremenski koncept imaginacije. One usklađuju duboku dihotomiju – vizualiziraju egzistencijalne strepnje, opipljivu melankoliju i prirodnu znatiželju, a istovremeno ostaju netaknute.




S druge strane, u virtualnom svijetu, fotografije u boji prolaze kroz duboku dekonstrukciju autoričinim slikarskim intervencijama, apstrahirajući viđeno i stvarajući prostor za asocijativno iskustvo koje je gotovo potpuno neovisno o stvarnom svijetu, prethodno zabilježenim kamerom.


– Fotografije sam odabrala uz pomoć Ranka Dokmanovića, imam zaista hiperprodukciju tako da je odabrati ove specifične fotografije bio jako zahtjevan posao, međutim drago mi je što smo izbor zaista reducirali tako da sve dosta čisto i efektno izgleda u prostoru. Koristila sam mobitel i dvije različite kamere, obje digitalne, ali nekad s analognim lećama jer mi se sviđa kakav je osjećaj pri fotografiranju i finalni rezultat – objasnila je Ternovec.


Fotografije Lene Ternovec proizlaze iz istraživanja spontane likovnosti u svijetu i istodobno manifestiraju konceptualne ideje. One istražuju kompleksne odnose između autora kao subjekta, svijeta kao objekta i publike kao recipijenta.


Vizualni jezik ovih izloženih artefakata postaje način materijalizacije onog neopipljivog dijela stvarnosti, a autorica namjerno bira dijelove stvarnosti koji se mogu razumjeti i komunicirati isključivo kroz neposredno iskustvo.


Lena Ternovec rođena je u Rijeci, a nakon završene umjetničko-novinarske srednje škole u sjevernom Teksasu, studirala je filmologiju na DAMS-u Sveučilišta u Bologni. Koautorica je dokumentarnog filma „Modra”, a izlagala je na brojnim grupnim izložbama.


– Jako dugo sam živjela i u Americi, Italiji i najzad u Nizozemskoj, sve su to bile divne avanture i svašta sam lijepo naučila, ali otkad sam se vratila u Rijeku moram reći da se zaista osjećam kući. O tome je bio i dokumentarni film „Modra“ koji sam radila s Moranom Ikić Komljenović, bila sam scenaristica i dok sam ga pisala nisam znala zapravo o čemu je film, ali kada sam ga napisala i pogledala shvatila sam da je to film o mom povratku kući – zaključila je autorica.