Dugoočekivana izložba

“Djetinjstvo iza željezne zavjese”: Izložba za sve one koji su kao klinci u 19.15 čekali crtić na TV-u

P. N.

Ilustracija PPMHP

Ilustracija PPMHP

Kako su i Oliver i Stevo mimo svoje volje postali dio odrastanja, na opću tugu ondašnjih klinaca saznajte 21. listopada u PPMHP-u



Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Peek&Poke pozivaju na otvorenje dugo najavljivane izložbe “Djetinjstvo iza željezne zavjese”. Izložba se otvara u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u petak, 21. listopada 2022. u 19.15 sati.


Vrijeme nije slučajno odabrano


“Vrijeme otvorenja izložbe nije slučajno odabrano. Ono je generacijama u sada “najboljim” godinama podsjetnik da je, kad su oni odrastali, u to vrijeme bio prikazivan crtani film koji su, kao djeca željno očekivali.


Mnogima naše generacije tih desetak minuta od 19.15 do početka središnjeg dnevnika bilo je prozor u holivudsku produkciju crtanih filmova za djecu, ali i produkcije ondašnjeg istočnog bloka od Gustava (Mađarska), Loleka i Boleka (Poljska), Dašenka (ondašnja Čehoslovačka) i Nu zajc pagadi (ondašnji Sovjetski Savez) ili pak domaća produkcija crtanih dogodovština profesora Baltazara.




Čija god da je bila produkcija, željno smo iščekivali crtiće.



Najveće “razočarenje” ipak je bilo četvrtkom kad smo se nadali da će Stevi Karapandži i Oliveru Mlakaru zagorjeti lonac pa će umjesto “kuhanja” će ipak biti prikazan crtani film – ali to se nikad nije dogodilo.


Tako su i Oliver i Stevo mimo svoje volje postali dio odrastanja, na opću tugu ondašnjih klinaca, četvrtkom”, poručuju iz muzeja Peek&Poke.


Predstavljanje knjige “Kvarnerski pijat”


Organizatori su i jedan “mali hommage” posvetili kuhanju tako da osim na izložbu (u petak, 21.listopada 2022.), pozivaju građane da u četvrtak 20. listopada s početkom u 19.10 sati u Pomorskom muzeju, nazoče predstavljanju knjige “Kvarnerski pijat” autora Kristiana Kozmića, poznatog domaćeg chefa.


U prisustvu autora posjetitelji će iz prve ruke čuti o nastanku knjige. Uz žlicu Vegete posjetiteljima će biti podijeljene porcije koje će skuhati upravo Kristian Kozmić, a tijekom promocije knjige bit će dodijeljena i vrijedna nagrada.


Ulaz na oba događanja je besplatan.


“Dođite u Guvernerovu palaču i sa sobom ponesite dobru volju te koju kunicu za knjigu koja će biti ponuđena po promotivnoj cijeni.


Četvrtak, 20. 10. 2022. u 19.10 kuhamo i pričamo o hrani. U petak, 21. listopada u 19.15 otvaramo izložbu i prisjećamo se brojnih djetinjstava”, poručuju iz muzeja Peek&Poke.


O Peek&Pokeu


Muzej računala Peek&Poke hrvatski je stalni izložbeni postav starih računala i informatičke tehnologije. Otvoren je za javnost 24. rujna 2007. godine.


U ovom postavu izloženo je preko 1000 eksponata svjetske i hrvatske računalne povijesti. Na prostoru od tri stotine kvadratnih metara, u centru Rijeke, to je ujedno i najveći takav postav u ovom dijelu Europe.


Projekt je iniciran od Udruge ljubitelja računala Calculus u partnerstvu s DIR-om – Udrugom darovitih informatičara Rijeke i multimedijskom agencijom Kreativni odjel.


Projekt je edukativnog i neprofitnog karaktera – cilj je stvoriti prostor gdje će se mladi spremati za budućnost učeći iz tehnološke povijesti. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske smatra Pekk&Poke inicijativu hvale vrijednom, a potporu je pružio i velik broj udruga.