Postavljena izložba

Bojana Vuksanović u Palači Moise predstavlja “Living Water”

Walter Salković

Bojana Vuksanović na otvorenju izložbe / Foto Walter Salković

Bojana Vuksanović na otvorenju izložbe / Foto Walter Salković

Izložba govori o vodi živoj samoj po sebi, vodi od koje smo napravljeni, vodi koja ima memoriju...



U prizemlju Palače Moise postavljena je izložba »Living Water« arhitektice i umjetnice Bojane Vuksanović. Izložbu keramičkih predmeta je službeno otvorio gradonačelnik Marin Gregorović, a voditeljica programa Palače Moise Andreja Malovoz pročitala je pismo prof. dr. Sanje Bojanić, predstojnice Centra za napredne studije Sveučilišta u Rijeci koji koordinira programima Palače Moise.


– Svaka voda, poput mjehurića koji se zrcale u keramikama Bojane Vuksanović, spaja se i razdvaja s drugim mjehurićima i pruža svoju oblost ka bliskom.


Upućeni jedni na druge, žudimo za bliskim, a opet teški i tromi jer jednako opterećeni svojim prošlim, svojim nostalgijama u vremenima kad smo samo u vodama disali i zaštićeno plutali, čekamo da se dogodi život – napisala je prof. Sanja Bojanić.




Autorica izložbe u svom se obraćanju osvrnula i na postav, ali i na prostor u kojem je izložba postavljena.



– Rad u mediju keramike uglavnom je bio meditativan i inspirativan, a kao arhitekticu, zaintrigirao me je i sam prostor – kako ga osmisliti u kontekstu grada, kako »aktivirati« mračnu ulicu ispred, kako obilježiti i dizajnirati ulaz da galerija postane prisutna u gradu.


Bilo je potrebno i osmisliti i opremiti prostor s galerijskim postamentima kako bi dobio svrhu i estetiku galerije – rekla je Bojana Vuksanović, uz zahvalu stolariji Fučić koja je izradila postamente, Sveučilištu u Rijeci na podršci te pokroviteljima, Ministarstvu kulture i tvrtki Cresanka.


– Izložba »Living Water« govori o tome kako se u amorfnom tijelu čvrstog materijala stvaraju fluidni otisci i površine, a keramika se transformira u tekućinu.


Izložba govori o vodi živoj samoj po sebi, vodi od koje smo napravljeni, vodi koja ima memoriju, o dubini i ljepoti mora koje naseljavaju milijuni diatoma, organizama vidljivih samo uz pomoć mikroskopa.


Ljepota ovih struktura je nevjerojatna, priroda kao arhitekt ih je izgradila ne samo estetski zadivljujuće, već i strukturno funkcionalno kao najsofisticiraniji inženjer – rekla je Bojana Vuksanović o svojoj izložbi.


Izložba će se sigurno moći pogledati do kraja godine, a organizatori namjerno nisu najavili njezin kraj u želji da se prostor u kojem je postavljena i dalje koristi kao galerija.