ULUPUH Zagreb

Beskompromisno svoja Ika Škomrlj: Najavljena retrospektivna izložba poznate kostimografkinje

Davor Mandić

Autorice izložbe su Ivana Bakal i Martina Petranović, a bit će održana u zagrebačkom Tehničkom muzeju »Nikola Tesla« od 8. do 29. travnja



ZAGREB – Retrospektivna izložba kostimografkinje Ike Škomrlj, autorica Ivane Bakal i Martine Petranović, a pod naslovom »Beskompromisno svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj Ajki« bit će održana u zagrebačkom Tehničkom muzeju »Nikola Tesla« od 8. do 29. travnja. U organizaciji ULUPUH-a Zagreb izložba će za posjetitelje biti otvorena od četvrtka 8. travnja od 17 do 20 sati u Izložbenoj dvorani Muzeja.


U najavi izložbe ističe se da je riječ o prvoj i velikoj retrospektivnoj izložbi bogatog i raznovrsnog kostimografskog opusa Ike Škomrlj, koja se najvećim dijelom temelji na autoričinoj ostavštini u vlasništvu njezine obitelji, ali i građi iz Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU-a, brojnih hrvatskih kazališta u kojima je Ika Škomrlj djelovala te Hrvatske radiotelevizije.


– Posjetitelji će na izložbi moći razgledati kostimografske radove Ike Škomrlj nastale u razdoblju od samih početaka njezinoga profesionalnog djelovanja sredinom 20. stoljeća do njezinih posljednjih ostvarenja u novome tisućljeću. Izlošci obuhvaćaju brojne i raznolike kostimografske skice za dramske i glazbenoscenske predstave, televizijska ostvarenja i vojne odore te fotografije i snimke izabranih kazališnih predstava i filmova.




Osobito atraktivan dio izložbe čini nekoliko desetaka originalnih kazališnih kostima od kojih većina nikada prije nije bila izložbeno predstavljena javnosti (»Trnoružica«, »Orašar«, »Pjesme ljubavi i smrti«, »Faust«, »Prodana nevjesta«, »Postolar od Delfta«, »Norma«, »Samson i Dalila«, »Jalta, Jalta«, »Fedra«, »Troilo i Kresida«, »Hamlet«, »Aretej«, »Plavi snijeg«, »Ronja«…) te osobni predmeti, nagrade i memorabilije Ike Škomrlj, haljina koju je Ena Begović nosila tumačeći barunicu Castelli u filmu »Glembajevi« Antuna Vrdoljaka, odora Počasne bojne i drugo, a moći će se čuti i autoričina osobna razmišljanja o kostimografiji – kaže se u najavi izložbe.