Umjetnik koji "ruši" zidove

Banksy: Žene, bacite u kontejner muškarce koji vas tuku! Dio umjetničkog djela ubrzo uklonjen

P. N.

Reuters

Reuters

Pretučena žena se buni i baca muža (ili nasilnog dečka) u stari zamrzivač nalik kontejneru



Banksy se vratio! Vratio se da bi oslikao jedan zid i kako bi srušio druge zidove. Njegovo najnovije djelo je slika na zidu u mjestu Margate, nekoliko kilometara od Canterburyja, u Engleskoj. Zove se “Maskara na Valentinovo”. Prikazuje ženu odjevenu u kućanicu iz pedesetih godina, sa žutim rukavicama za pranje posuđa i pregačom, pretučenu ženu s modricom na licu i jednim zubom manje. Žena se, međutim, buni i baca muža (ili nasilnog dečka) u stari zamrzivač nalik kontejneru, javlja La Stampa. Nastavlja se socijalna angažiranost poznatog britanskog crtača grafita.


 


An artwork depicting violence against women, painted by street artist Banksy for the occasion of Valentines Day, is seen on a wall in Margate, Kent, Britain, February 14, 2023 in this picture obtained from social media. Valentine?s day mascara @banksy/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Reuters


 




Nasilnom mužu vide se samo noge koje strše iz zamrzivača. Možda je ovo pravo vrijeme. Jasna poruka kakvu samo Banksy može odaslati: riješite se svojih mučitelja. Mural nosi naziv “Maskara na Valentinovo”. Čak je i naslov umjetničko djelo.


Novi mural umjetnik je danas podijelio na svom Instagramu, a prati ga 11 milijuna i 900 tisuća pratitelja. Umjetnika su obožavatelji na društvenim mrežama pohvalili jer je iskoristio svoju umjetnost kako bi istaknuo važnu temu obiteljskog nasilja, posebno na dan kada mnogi raspravljaju o romansi. Njegovi murali zadnji put su se pojavili prije nekoliko mjeseci u Ukrajini.


 


Nekoliko sati nakon što je osvanuo novi grafit, zamrzivač koji je činio dio umjetničkog djela uklonjen je, navodno zbog zabrinutosti oko “odbačenog otpada”, piše Independent.


Navodno je zamrzivač uklonjen po nalogu lokalne vlasti. Na fotografijama umjetničkog djela, koje je umjetnik podijelio, vidi se da se ispred zamrzivača nalazilo i razno smeće, uključujući razbijenu bijelu vrtnu stolicu, plavi sanduk i praznu pivsku bocu.