Prve reakcije

Balthazar u MMSU-u: Obišli smo izložbu posvećenu slavnom animiranom profesoru. Oduševljeni su i mali, i veliki

Ljiljana Hlača

Izložba po mjeri najmlađih / Snimio Vedran KARUZA

Izložba po mjeri najmlađih / Snimio Vedran KARUZA

Tu su igre i zanimljivi instrumenti kao što je recimo theremin - elektronički glazbeni instrument koji će ih upoznati s elektromagnetikom, ali kroz zezanje. Zatim mogu upoznati moj veliki stroj, povijest mojih autora i što je najvažnije za male Riječane i Riječanke vidjeti direktne poveznice mene i njihovog grada, poručio je prvim posjetiteljima glavom i bradom upravo BalthazarRIJEKA  Nakon što je profesor Balthazar prekjučer bio rezerviran samo za medije, jučer se ovaj znanstveni mag podružio s djecom i njihovim roditeljima. Bila je to prilika da vidimo kako posjetitelji reagiraju na ovog animiranog lika koji se danas rijetko prikazuje na televiziji. Jedini izvori za upoznavanje mlađe generacije za ovo nasljeđe Zagreb filma su – društvene mreže.Podsjetimo, profesor Balthazar glavni je lik priče izložbe naziva 51000 Balthazargrad koja je postavljena kao dio programskog pravca Dječja kuća – Europske prijestolnice kulture, a organizira se u produkciji Rijeka 2020 i MMSU -a. Nikada prije ovaj genije nije se predstavio javnosti tako slojevito, opsežno i interaktivno, a u Rijeci ostaje sve do 23. siječnja.


Glavom i bradom


Iako jutarnji termini nemaju stručno vodstvo, jučer je prvim gostima ove izložbe dobrodošlicu zaželio upravo on sam – glavom i svojom bijelom bradom. Prilika da se popriča s takvim učenjakom definitivno se ne propušta.


Interaktivna izložba otkriva poveznice Rijeke i profesora Balthazara / Snimio Vedran KARUZA

Interaktivna izložba otkriva poveznice Rijeke i profesora Balthazara / Snimio Vedran KARUZA

– Svoj dječici jedino što bi mogao svjetovati jest da uče, uče i samo uče. Istina, subota je i jutro je. Svi možda žele zabavu – ali učiti se može i kroz zabavu i to je najbolje učenje. Meni se isto činilo kada sam bio u njihovim godinama da to baš nije tako – da je to teško i da mi to oduzima vrijeme za igru. A onda sam shvatio ako učenje pretvorim u igru da dalje ide glatko. Tu su igre i zanimljivi instrumenti kao što je recimo theremin – elektronički glazbeni instrument koji će ih upoznati s elektromagnetikom, ali kroz zezanje. Zatim mogu upoznati moj veliki stroj, povijest mojih autora i što je najvažnije za male Riječane i Riječanke vidjeti direktne poveznice mene i njihovog grada, poručio je malenima njihov novi sugrađanin.


Besplatni sladoled

Profesor Balthazar snimao se od 1967. do 1978. u Zagreb filmu i napravljeno je ukupno pedeset i devet epizoda u trajanju od pet do deset minuta, a serija se i danas slovi kao najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma. Lik je osmislio Zlatko Grgić, a simpatičnom znanstveniku ime je dao Pavao Štalter. Serija je postala vrlo omiljena, a zabilježila je zapažen uspjeh i u inozemstvu. U okviru izložbe posjetitelji si mogu za uspomenu kupiti po koji predmet s njihovim likom, a turu kroz šarenilo završiti – besplatnim sladoledom.

 


Povratak u djetinjstvo


I dok je za većinu mališana cijeli postav zapravo otkriće i novost, za »Balthazar generaciju« bio je to povratak u djetinjstvo.
– Moji klinci su doduše upoznati s ovim crtanim likom, a najzanimljiviji dio mi je ovaj koji predstavlja knjigu snimanja. Mislim da to može biti edukativno za djecu da se upoznaju s načinima kako se nekad radio animirani film, jer pretpostavljam da od svake ove sličice dalje ide razrada priče, rekao nam je Davor Lukas.


Davor Lukas svoje je klince upoznao s Balthazaom / Snimio Vedran KARUZA

Davor Lukas svoje je klince upoznao s Balthazaom / Snimio Vedran KARUZADodao je da mu je jako zanimljiv ovaj dio kako je ovaj učenjak povezan s Rijekom.– Svi koji su radili na ovom projektu definitvno su si dali truda. Mislim da nije bilo lako naći sve te arhivske dokumente, zaključio je dalje Lukas.


Baka Ljiljana i unuk Patrik / Snimio Vedran KARUZA

Baka Ljiljana i unuk Patrik / Snimio Vedran KARUZA


 


Baka Ljiljana došla je u društvu svojeg petogodišnjeg unuka Patrika, koji nam je otkrio da mu se za sada najviše sviđa laboratorij. On bi baš takav!


Trenutak i kutak za fotkanje / Snimio Vedran KARUZA

Trenutak i kutak za fotkanje / Snimio Vedran KARUZA– Patrika smo malo pripremili za ovu izložbu, naučio je pjesmicu, i hodati kao Balthazar. Izložba je savršena, a najviše mi se sviđa gdje se nalazi njegov stroj i gdje izlaze izumi. Mojem unuku je sve jako interesantno, ali i meni jer sam ja to nekad gledala sa svojom djecom, rekla nam je Ljiljana.Ivu je oduševio način kako je uređen interijer, s obzirom da voli boje, ali i načini kako su osmišljene kulise te kako se izložba povezuje. Otkrivši nam da ju je cijela priča zapravo vratila u prošlost i da je za nju sama ta atmosfera pun pogodak.


Ivu je oduševio način kako je uređen interijer / Snimio Vedran KARUZA

Ivu je oduševio način kako je uređen interijer / Snimio Vedran KARUZA


 


– Zanimljivi su mi interaktivni dijelovi za djecu, ali i fotografije sudionika odnosno onih koji su radili na ovom crtiću. Ovo mi je prvi puta da imam priliku to vidjeti. A to da Balthazar ima poveznicu s Rijekom, to sam već prije negdje čula, dodala nam je Alicija, koja je bila u društvu kćeri Leone. Leona nam je priznala da joj je profesor postao simpatičan, ali tek kad ga je malo bolje upoznala.


Alicija i Leona / Snimio Vedran KARUZA

Alicija i Leona / Snimio Vedran KARUZA