Predstava Laure Marchig

“Alfa Romeo Jankovits”: Fascinantna i nedovoljno poznata priča vezana uz Rijeku

Kim Cuculić

Tekst riječke spisateljice i dramaturginje Laure Marchig vodi kroz priču braće Jankovits



RIJEKA – Kazališni tekst Laure Marchig pod naslovom »Alfa Romeo Jankovits« premijerno je izveden u Kazalištu Basaglia u Trstu, a riječka izvedba najavljena je za četvrtak, 3. rujna, u Zajednici Talijana u 20.30 sati. Talijanski redatelj Tommaso Tuzzoli, zajedno s Laurom Marchig, potpisuje i dramaturgiju.


Riječ je o koprodukciji koja spaja Talijansku dramu HNK-a Ivana pl. Zajca, Goldenshow iz Rima, Teatro Stabile Rossetti iz Trsta te Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture i Trst – Europsku prijestolnicu znanosti. Projekt je nastao i u suradnji s riječkim snagama, kao što su Umjetnička organizacija Fedra art projekt i Udruga Slobodna Država Rijeka.


– Tekst riječke spisateljice i dramaturginje Laure Marchig vodi kroz priču braće Oscara i Eugenija Jankovitsa koji su u razdoblju između 1934. i 1940. godine, u Rijeci, projektirali i realizirali automobil koji je po mnogočemu bio ne samo ispred svoga, nego i ispred našeg vremena.




Riječ je o Alfi Romeo 6C 2300 Aerodinamica Spider, odnosno, kako je danas poznata u svijetu – Alfi Jankovits ili Alfi Aerospider. Bilo je to pravo remek-djelo aerodinamike, koje su braća konstruirala u svojoj garaži Autorimessa Lampo u Rijeci. Kroz priču Oscara i Eugenija (Gina) ispričat će se jedna fascinantna i nedovoljno poznata priča vezana za Rijeku i za svijet automobilizma – piše u najavi predstave.


U Trstu su glumci Mirko Soldano, Andrea Tich, Elena Brumini, Bruno Nacinovich i Serena Ferraiuolo izveli predstavu u obliku čitanja, a njena premijera najavljena je za proljeće 2021. godine. Dodajmo i da su u Zajednici Talijana limitirana mjesta, zbog epidemioloških razloga, i dvorana može primiti samo 40 osoba. Obavezne su zaštitne maske.