Dan muzeja

Izložba u Malom Lošinju: »Staklene periske« u Muzeju Apoksiomena

Bojan Purić

Riječ je o izložbi zadarske autorice, diplomirane kiparice Zvonimire Karavida. Ciklus radova staklenih skulptura recentni je opus umjetnice



MALI LOŠINJ – Osim stalnog postava zasnovanog na više od dva tisućljeća starom grčkom kipu sportaša, u Muzeju Apoksiomena će ovoga proljeća i ljeta biti postavljena još jedna izložba, »Staklene periske« zadarske autorice, diplomirane kiparice Zvonimire Karavida.


»Ciklus radova staklenih skulptura recentni je opus kiparice nastao kao dio autoričina osobnog identiteta, njezine povezanosti s morem, životom u njemu i oko njega. Svojevrsni je hommage najvećim školjkašima Jadranskoga mora kojima prijeti gotovo pa i potpuno izumiranje. Inspiracija morem i njegovom prozirnošću razlogom je zašto je staklo njen primarni materijal. Opusom teži minimalizmu i esencijalizmu modelacije uz dopuštanje složene igre svjetlosnih prodora.


Njezini su radovi prozračnih, čistih linija, lišeni svakoga suvišnog detalja, promišljene studije iz minimalizma u kojima je ipak ostavljen prostor za zaigranost, vedrinu, boje, estetsko iskustvo, otvarajući time mogućnost za zanimljivu interakciju sa svjetlom, svojevrsno modeliranje svjetlosti u staklu. Ovisno o izvoru svjetla i načinu gledanja, iz prozirnih, gotovo nevidljivih suptilnih skulptura, pretvaraju se u skulpture koje hipnotički plijene pozornost i privlače gledatelje na studiozno promatranje«, u najavi izložbe navela je Zrinka Ettinger Starčić, ravnateljica Lošinjskog muzeja u sklopu kojega djeluje Muzej Apoksiomena.




U plavetnilu prizemlja muzejske zgrade izostat će svečano otvaranje, a prvi dan za razgledavanje bit će utorak 18. svibnja. Kao posljednji dan izložbe predviđen je 15. rujna.