Organizator riječki DIP

IZLOŽBA RADOVA Kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije

Claudia Bošković

Foto: Mateo LEVAK

Foto: Mateo LEVAK

Izložba je humanitarnog karaktera



U Exportdrvu je sinoć otvorena izložba stripova nastalih na prvoj i drugoj Kvarnerskoj koloniji stripa i ilustracije – čiji je organizator riječki DIP (Društvo za istraživanje i potporu), a umjetnički voditelj Damir Steinfl, koji kreativni dio projekta provodi uz podršku Matije Pisačića i Damira Stojnića.


Naime, na izložbi koja uključuje radove petnaestero autorica i autora – uključujući Stjepana Bartolića, Matiju Pisačića, Ivana Marušića, Marka Dješku, Ivana Miškovića, Ivana Svagušu, Korinu Hunjak, Mihaelu Erceg, Damira Stojnića, Damira Bralića, Ivanu Geček, Leu Kralj Jager, Antonija Filipovića, Anamariju Kvas i samog Damira Steinfla – predstavljeno je ukupno 130 radova, koji su posebni po tome što se odlikuju fleksibilnošću po pitanju odabira tehnike rada, ali i – žanrovskom slobodom.


Foto: Mateo LEVAK


– Druženje i povezivanje autora i autorica koji su proveli vrijeme s nama proizveli su nekoliko kulturnih proizvoda – radove koji su specifični, autorski, bez cenzure i ograničenja, a drugo jest povezivanje s ostalim projektima kao što je »24-satno crtanje« što se pokazalo sjajnim radi prijenosa znanja i kontinuiteta u održavanju cijele priče, istaknula je Marta Berčić, voditeljica programa.


Foto: Mateo LEVAK




Naime, najveća posebnost Kvarnerske kolonije jest u tome što je jedini oblik stripaškog udruživanja na prostoru Kvarnera, koji otvara prostor umrežavanju i novim suradnjama, a teži okupljanju publike koja će shvatiti vrijednost razvoja kreativnih industrija.


Izložba je humanitarnog karaktera: online donatorska aukcija tiskanih radova na Facebooku trajati će do 22. prosinca u 18 sati, a nastaviti će se uživo do zatvaranja izložbe u 21 sat.


Građani će tada moći preuzeti radove za koje su se natjecali (najviša cijena), a donaciju će donirati DIP-u za troškove organizacije (ponovnog tiska i ostale troškove) i redovnog rada DIP-a s osobama s invaliditetom. Izložbu je moguće pogledati do 22. prosinca svakim danom od 18 do 21.


Foto: Mateo LEVAK