Od 29. kolovoza do 2. rujna

FROOOM! filmska škola za učenike u Dječjoj kući

Sanja Gašpert

Zainteresirana djeca u dobi od 8 do 16 godina mogu se u Dječjoj kući uključiti u petodnevni program FROOOM! filmske škole kroz jednu od tri razine



 


RIJEKA – U posljednjem tjednu ljetnih školskih praznika, od 29. kolovoza do 2. rujna, zainteresirana djeca u dobi od 8 do 16 godina mogu se u Dječjoj kući uključiti u petodnevni program FROOOM! filmske škole kroz jednu od tri razine.


Početna radionica namijenjena je onima koji se prvi put susreću s filmom, žele isprobati više kratkih formi, od stop-motion animacije preko eksprimentalnog filma do TV formata, a usput i kroz igru steći dobru osnovu za buduća filmska istraživanja. Voditeljice početne radionice su snimateljica Dubravka Kurobaša, glumica i lutkarica Mirna Ostrošić te psihologinja Ines Begčević. U naprednoj radionici ponavlja se usvojeno na početnoj radionici i snima prvi film, a možda i dva. Kroz primjere, koji se analiziraju dublje, ulazi se u razlikovanje filmskih vrsta i žanrova. Zajedno s ostalim polaznicima i voditeljima polaznici razvijaju scenarije koje će pretočiti u dokumentarne, igrane ili eksperimentalne filmove. Voditelji radionice su redateljica Mia Maroš te izvedbeni umjetnik Igor Zenzerović.




Za mlade filmaše kojima jedno platno više nije dovoljno, organizatori su pripremili vrlo posebnu majstorsku radionicu Stereovizije. Uz vizualnu umjetnicu Ines Kesić polaznici će svoje filmske ideje razraditi u dva ili tri paralelna tijeka na zasebnim platnima koji zajedno pričaju jednu priču. Spoj filma, vizualne instalacije i performansa, ova radionica će polaznicima proširiti ideje o tome što je sve film i navesti ih da razmišljaju o tome što bi još mogao biti. Filmovi se rade od nađenog foto, video i audiomaterijala. U stereu je bolje, ističu organizatori.


Radionice traju cijeli dan, uz mogućnost dolaska od 8 sati kada kreće okupljanje, a razigrana nastava traje od 9 do 15 sati, s pauzom za ručak oko 12.30 sati. Djeca nakon 15 sati mogu ostati i slobodno se igrati do 16 sati, uz nadzor voditelja. Više informacija dostupno je na https://www.frooom.eu/o-frooomu/.