Balet riječkog HNK-a

FOTO U Exportdrvu izveden obnovljeni balet “Heroj je umoran”: Duhovit prikaz “selfie” generacije

Kim Cuculić

Snimio Mateo Levak

Snimio Mateo Levak

Izvođači su s pozornice ispraćeni dugotrajnim pljeskom i ovacijama



RIJEKA – Obnovljenu verziju predstave “Heroj je umoran/”Hero is tired” Balet riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca izveo je u prostoru Exportdrva. Ovaj suvremeni balet nastao je u koprodukciji s Muzičkim biennalom Zagreb 2019. godine, a na glazbu Frana Đurovića koreografirao ga je Giuseppe Spota. On poetski zalazi u probleme suvremenog svijeta i pokazuje da se plesnim pokretom može odaslati snažna poruka. Riječki baletni ansambl tako pleše emotivnu priču o srazu generacija i potrazi za identitetom u suvremenom svijetu, o prividu života s društvenih mreža suočenog s neponovljivom ljepotom onog stvarnog.



“Dio smo konzumerizma novih, kratkotrajnih i beznačajnih bljeskova svakodnevice u kojoj generacije manipuliraju svojim odrazom u ogledalu, na ekranima, socijalnim mrežama gubeći pritom vlastiti odraz. Toliko smo zauzeti dosezanjem trenutne slave da zaboravljamo naći vlastiti stvarni identitet”, rekao je koreograf Giuseppe Spota.





Predstava “Heroj je umoran” tako progovara o društvu današnjice kroz kontrast grupnih scena prožetih elektronskom glazbom, kojima se na pomalo duhovit način prikazuje “selfie” generacija koja pokušava na što originalniji način prikazati sebe, zabljesnuti i skupiti što više lajkova.
S druge strane, u intimnim duetima prikazane su prisne i stvarne veze, uz tople tonove klasičnih instrumenata kroz koje se naglašavaju potrebni i zaista vrijedni odnosi.



U predstavi plešu članovi riječkog Baleta: Milica Mučibabić, Anna Zardi, Soyoka Iwata, Maria del Mar Heernandez, Laura Orlić, Marta Voinea Čavrak, Tea Rušin, Marta Kanazir Bagadur, Rachele Cortopassi, Michele Pastorini, Leonardo de Santis, Alvaro Olmedo, Valentin Chou, Nicola Prato, Janne Boere, Thomas Krähenbühl, Antoine Salle, Noa Gabriel Siluvangi, Jodi Bet, Ali Tabouch i Andrei Köteles. Scenografkinja i kostimografkinja je Petra Pavičić, a svjetlo potpisuje Nuno Salsinha.


Izvođači su s pozornice ispraćeni dugotrajnim pljeskom i ovacijama.