HNK-a Ivana pl. Zajca

FOTO Riječka premijera predstave »Slučaj vlastite pogibelji«: precizno seciranje sustava školstva i policije

Kim Cuculić

Snimio Sergej Drechsler

Snimio Sergej Drechsler

Glavne uloge igraju Dea Presečki, Karlo Mrkša, Marko Cindrić, Ljubomir Kerekeš i Hana Hegedušić



RIJEKA – Riječka premijera predstave »Slučaj vlastite pogibelji« izvedena je na pozornici HNK-a Ivana pl. Zajca. Ova predstava, koja traje više od tri sata, nastala je prema romanu Kristiana Novaka, a u dramatizaciji i režiji Ivana Plazibata.


Ostvarena je u okviru K-HNK koprodukcije HNK-a Ivana pl. Zajca i HNK-a u Varaždinu gdje je i praizvedena. Prema riječima Ivana Plazibata, riječ je o romanu koji je mogao nastati samo u Hrvatskoj 2023. godine.


Foto galerija: Premijera predstave »Slučaj vlastite pogibelji« Foto: Sergej Drechsler


»Duboko i precizno secira sustave školstva i policije te pita: koliko kompromisa, koliko ustupaka možemo napraviti prije nego se nađemo na strani nepravde. Nepravda je sveprisutna i sveprožimajuća«, naglasio je Plazibat.




Priča se temelji na tragičnom događaju, pojedinačnom incidentu koji ima duboke posljedice na sve slojeve društva, uključujući policiju, školstvo i obitelj. U slojevitom i napetom trileru pratimo protagoniste koji se slamaju pred vlastitim dilemama i društvenim okolnostima. Kroz odnos prema sistemu, korupciji, slobodi, zakonu, u raskoraku između čežnji i potreba, trokut glavnih likova pretvara svoje živote u slučajeve vlastite pogibelji.


Glavne uloge igraju Dea Presečki, Karlo Mrkša, Marko Cindrić, Ljubomir Kerekeš i Hana Hegedušić, uz njih igra gotovo cijeli varaždinski ansambl te trojica glumaca Hrvatske drame riječkog »Zajca«: Mario Jovev, Jasmin Mekić i Deni Sanković. Scenografkinja je Liberta Mišan, kostimografkinja Petra Pavičić, kompozitor Hrvoje Nikšić, a oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec.