17. izdanje

Evo što nam donosi ova Noć muzeja u Rijeci i okolici

Kim Cuculić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Najavljujemo dio programa ovog petka 28. siječnja u Rijeci i okolici



Sedamnaesta po redu Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, bit će održana 28. siječnja u uvjetima koji su više-manje slični onima od prošle godine.


To znači u okolnostima u kojima su se kulturne institucije silom prilika »adaptirale« na novu stvarnost, kada se velik dio programa odvija u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne COVID-potvrde, kada je bitno smanjen broj posjetitelja na kulturnim događajima, a grupni organizirani, turistički posjeti muzejskim izložbama gotovo su potpuno izostali u statistikama muzejskih posjetitelja.


Najveći dio događanja preselio se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, što je po svim analizama pridonijelo širokoj dostupnosti muzejskih sadržaja. Međutim, s druge strane, analize govore da je neposredni doživljaj muzejskog prostora, sadržaja, atmosfere i ljudi nezamjenjiv kada je u pitanju onaj istinski doživljaj.


Muzej grada




Uoči još jedne Noći muzeja najavljujemo dio programa koje su pripremili muzeji u Rijeci i okolici. Ploveći »između stvarnog i digitalnog«, što je tema ovogodišnje Noći muzeja, u Muzeju grada Rijeke više su se priklonili prvom.



 


– To je zato što u doba epidemijskih zatvaranja mjesta koja omogućuju žive susrete, čime smo postali osuđeni na ekransku komunikaciju, vrijednost prvoga raste. Sve tri lokacije Muzeja grada Rijeke bit će 28. siječnja otvorene za posjetitelje od 18 sati toga dana do 1 sat sljedećeg dana.


U Palači šećera (Krešimirova 28) posjetitelji mogu vidjeti stalni postav o povijesti Rijeke i izložbu »Nepoznati Klimt«. Prethodno treba na infopultu Palače podići ulaznice na kojima je zabilježen termin posjeta. One se mogu podići još do četvrtka, 27. siječnja, od 11 do 18 sati.


Posjetitelji mogu izabrati žele li postave razgledati uz stručno vodstvo ili bez njega. Obilasci uz stručno vodstvo predviđeni su u 18, 20 i 22 sata. Obilasci bez vodstva mogući su od 23 sata.


Za posjet izložbi »Riječki torpedo – prvi na svijetu« (Trg Žabica 4) također je potrebno prethodno podići ulaznice. I one čekaju na infopultu u Palači šećera. Obilasci uz stručno vođenje su u 19 i 21 sat. Obilazak bez vođenja predviđen je u 18, 20 i 22 sata.


Za posjet »Kockici« (Trg R. Zanelle 1/I) nije potrebno prethodno podizanje ulaznica. Tu se mogu pogledati izložbe Miroslava Arbutine »Između dvaju čekanja«, posvećena posljedicama potresa u Sisku, i »Misterij fotografske slike« riječkog autora Borislava Božića.


Muzej grada organizira u Noći muzeja i prigodnu prodaju vlastitih izdanja i dijela suvenira, s popustom od 30 posto, najavljuju iz MGR-a.


Upoznajmo Frankopane


Program Noći muzeja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka odvijat će se od 16 do 20 sati. U Pedagoškom kabinetu Muzeja od 16 do 18 sati trajat će edukativna radionica za djecu »Trsatsko blago« na kojoj će biti predstavljene slikovnice o Frankopanima.


U 18 sati slijedi promocija izdanja »100 frankopanskih gradova – povijesni vodič po frankopanskim posjedima u Hrvatskoj« autorice Margite Cvijetinović.



Vodič će predstaviti recenzenti prof. dr. sc. Marijan Bradanović i dr. sc. Krešimir Regan. Vodič je nastao u sklopu obilježavanja 350. godišnjice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i završetaka projekta Kulturno-turistička ruta »Putovima Frankopana«, koji je provela Primorsko-goranska županija.


Ovaj vodič prvi put donosi, na osnovi dostupnih podataka, cjelovit popis frankopanskih posjeda i predstavlja sve (ili gotovo sve) gradove i utvrde u Hrvatskoj koje su Frankopani podigli ili su im duže ili kraće vrijeme bili vlasnici.


Od ukupno 142 nabrojana lokaliteta, 100 ih je popraćeno osnovnim informacijama, GPS pozicijom te fotografijom trenutačnoga, a ako je moguće i ilustracijom povijesnoga stanja, odnosno rekonstrukcijom ili nacrtom.


Popis je popraćen osnovnim podacima o Frankopanima, posjedima i području rasprostiranja te bogatim izborom literature koja će olakšati potragu za dodatnim znanjem.


Kako bi uvijek bio pri ruci, dostupan je i kao online-izdanje prilagođeno pretraživanju putem mobitela/računala na poveznici.


U nastavku programa bit će predstavljena donacija dviju oleografija iz ciklusa Zrinsko-Frankopanske urote, a na kraju programa bit će predstavljena izložba »Upoznajmo Frankopane«.


Promocija, predstavljenje donacije i izložbe moći će se pratiti uz prijenos uživo na FB stranici Muzeja. U 19.30 sati počinje digitalno vodstvo kroz izložbu »Nove akvizicije Civilne muzejske zbirke«.


Prirodoslovni muzej


Muzejska zbirka Kastavštine je još uvijek zatvorena zbog izvođenja radova u sklopu projekta obnove i rekonstrukcije stalnog postava – predstavit će video o tijeku radova, trenutačnom stanju i dati naznake novog postava zbirke.


Kad je riječ o Memorijalnom centru »Lipa pamti«, ispred Kvatirkine kuće, na mjestu stradanja Lipjana u vrijeme Drugoga svjetskog rata, kustos Marko Badurina snimit će video i prikazati mjesto stradanja i okolnosti koje su dovele do tog tragičnog događaja.


Prirodoslovni muzej Rijeka najavio je program na svojim Facebook stranicama. Od 18 do 24 sata bit će besplatan ulaz u Muzej za sve posjetitelje, uz razgled stalnih postava i izložbi.



U tom periodu ponudit će i digitalni prozor u sadržaje Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi. Od 18 do 23 sata besplatan je ulaz u Kaštel Zrinskih, a organizirana su i stručna vodstva. Online program odvija se na Facebook stranici Prirodoslovnog muzeja.


Udruga Bez granica, koja vodi Zavičajni muzej Drenove (djeluje u okviru Društvenog centra Drenova), predstavit će veliku izložbu na temu »Znameniti Drenovčani – zašto su nam tako važni za povijest našega kraja«.


Izložba će biti hibridnog tipa – fizički u prostoru u posve digitalnom formatu (na multimedijskoj platformi muzeja), te online putem FB videostreama, najavljeno je na stranici Noći muzeja.


Hrvatski muzej turizma u Opatiji najavio je besplatan ulaz svim posjetiteljima te 50 posto popusta u suvenirnici na tiskana izdanja HMT-a. Moći će se razgledati sve aktualne izložbe te stalni muzejski postav.


MMSU


U Noći muzeja riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti otvoren je od 16 do 22 sata, a posjet izložbi Sanje Iveković »Make Up – Make Down« je besplatan. Posjetiteljima će na raspolaganju biti besplatno audiovodstvo u trajanju od 20 minuta, koje donosi pozadinu predstavljenih radova i izložbenih cjelina.


U prizemlju Muzeja moći će se kupiti muzejske publikacije po promotivnim cijenama, kao i izdanja iz pop-up storea OAZA, kolektiva koji potpisuje vizualni identitet i dizajn postava izložbe Sanje Iveković.



U edukativnim programima posjetitelji će moći sudjelovati u radionici »Restauratorska klinika« u prizemlju MMSU-a, te na dječjoj radionici »Veseli pokretni objekti« koja će se održati u Dječjoj kući, navedeno je na webu Noći muzeja.


Specijalna televizijska emisija


I ove godine Hrvatska radiotelevizija (HRT), prigodnom specijalnom emisijom uživo, obilježava i ekskluzivno vodi na 17. Noć muzeja – u petak, 28. siječnja, na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) od 21.05 sati.


Iz hrvatskih muzeja javit će se reporteri Odjela Kulture HTV-a, te reporteri/ke iz HRT-ovih centara i dopisništava. Analizirat će se i najveći infrastrukturni muzejski projekti u obnovi, kao i situacija vezana za obnovu u Sisku. Zavirit će se i na svjetsku muzeološku scenu.


Tijekom 60 minuta muzejske noći gledatelje će voditi voditeljski dvojac Anja Cerar, reporterka IMS-ove redakcije Kultura, te Dražen Ilinčić, zaštitno lice Odjela Kultura HTV-a.


Stare razglednice


U ovogodišnjem programu Noći muzeja, kao što to redovno čini, sudjelovat će i Lošinjski muzej, no neće biti uobičajenoga druženja uživo, već će se program održati preko interneta.


Lošinjska ustanova u prvi će plan staviti stare razglednice, kroz povijesni pregled sve do onih suvremenijih. U pripremi ovog programa sudjeluju i građani – kolekcionari razglednica.


»Rijetko korištene u izvorne svrhe, danas su one ponajviše predmet kolekcionarskih sakupljanja, pri čemu je primarno zanimanje kolekcionara usmjereno motivu i razdoblju nastanka razglednice, dok je poruka poslane razglednice u drugom planu.


Stoga će u ovoj Noći muzeja težište biti upravo na njihovoj poruci. Razglednice – znak pažnje kojim dragim osobama poručujemo da su nam, unatoč fizičkoj udaljenosti, uvijek u mislima«, najavljuju iz sjedišta Lošinjskog muzeja, palače Fritzi u Malom Lošinju.


Program će biti objavljen u petak od 19 sati na stranicama Lošinjskog muzeja na Facebooku, Instagramu i Youtubeu. (B. P.)