Još jedan uspjeh

Dva hrvatska filma nagrađena na Filmskom festivalu Slobodna zona

Hina

Prizor iz filma "Hrvatskog narodnog preporoda" Gorana Devića

Prizor iz filma "Hrvatskog narodnog preporoda" Gorana Devića

Dugometražni dokumentarni film Gorana Devića "Hrvatskog narodnog preporoda" osvojio je nagradu Human Rights 18. Filmskog festivala Slobodna zona, a filmu "Veće od traume" Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski pripalo je posebno priznanje



Dugometražni dokumentarni film Gorana Devića “Hrvatskog narodnog preporoda” osvojio je nagradu Human Rights 18. Filmskog festivala Slobodna zona, a filmu “Veće od traume” Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski pripalo je posebno priznanje.


Devićev film prati tjedan dana u životu zgrade koja je nekoć predstavljala suvremeno arhitektonsko središte naselja izgrađenog u vrijeme Jugoslavije za radnike Željezare Sisak. Film je dosad nagrađivan na Liburnia Film Festivalu te na Danima hrvatskog filma.


Film “Veće od traume” Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski svjetsku premijeru imao je na ovogodišnjem ZagrebDoxu na kojem je osvojio Nagradu publike te posebno priznanje žirija.




Na Sarajevu Film Festivalu ovjenčao se Nagradom za ljudska prava, a slavio i na Danima hrvatskog filma, osvojivši Nagradu za etiku i ljudska prava, nagradu Zlatna uljanica, posebno priznanje žirija te Nagradu publike, podsjećaju iz HAVC-a.


Osnovan 2005. Festival Slobodna zona je otvorio prostor za debate, promociju, preispitivanje i razumijevanje ljudskih prava i srodnih pitanja, društvenih pojava i problema u svetu i regiji.


U prosjeku prikazuje 30 do 40 igranih i dokumentarnih angažiranih filmova iz cijelog svijeta nagrađenih na prestižnim svjetskim festivalima, održava se istovremeno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a ove godine trajao je od 3. do 8. studenog.