Književnica, znanstvenica i publicistica

Dubravka Ugrešić posthumno dobila Njegoševu nagradu za životno djelo

Hina

Dubravka Ugrešić / Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Dubravka Ugrešić / Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Nagradu koja se od 1963. godine dodjeljuje za životno djelo, primit će predstavnici zaklade koja je osnovana po želji Dubravke Ugrešić s primarnim ciljem da upravlja njezinom književnom ostavštinom



ZAGREB – Književnica, znanstvenica i publicistica Dubravka Ugrešić posmrtno je osvojila Njegoševu Nagradu za životno djelo, izvijestila je u ponedjeljak izdavačka kuća Fraktura.


Kako je obrazloženo, Ugrešić je nagrađena za svoj književni opus, etički stav, integritet i društvenu angažiranost.


Predsjednik žirija Nedžad Ibrahimović izjavio je kako nagrada dodijeljena ove godine, upravo zbog spomenutih kvaliteta autorice, ima društvenu i kulturnu važnost, napominje se u priopćenju.Dubravka Ugrešić rođena je u Kutini 1949. Autorica je brojnih knjiga, među kojima i “Poza za prozu”, “Štefica Cvek u raljama života”, “Život je bajka”, “Forsiranje romana-reke”, “Američki fikcionar”, “Kultura laži”, “Muzej bezuvjetne predaje”, “Zabranjeno čitanje”, “Ministarstvo boli”, “Nikog nema doma”, “Baba Jaga je snijela jaje”, “Napad na minibar”, “Lisica” i “Doba kože”. Njezine su knjige prevedene na više od dvadeset jezika. Umrla je u Amsterdamu 2023.




Nagradu koja se od 1963. godine dodjeljuje za životno djelo, primit će predstavnici zaklade koja je osnovana po želji Dubravke Ugrešić s primarnim ciljem da upravlja njezinom književnom ostavštinom.