Riječki filmski forum

Drugi dan RIFF-a u znaku “Tereze 37” i razgovora o filmu i medijima

Ervin Pavleković

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN



Drugi dan filmske manifestacije Riječki filmski forum  publici je donio okrugli stol o medijima i društvenoj svijesti, dokumentarne filmove „Drago mi je, drugovi!“ i „Pljačku“ te jedan od iščekivanijih filmova festivala – „Terezu 37“. Na prikazivanju hrvatskog filma „Tereza 37“ bila je i filmska ekipa koja je održala kratak razgovor s publikom nakon prikazivanja filma.


Subotnje jutro započelo je jednostatnim okruglim stolom pod nazivom Mediji i društvena svijest u kojem su sudjelovale profesorice Zrinjka Peruško s Odsjeka za medije i komunikaciju Fakulteta za političke znanosti Sveučilišta u Zagrebu i filmska kritičarka i redateljica Višnja Vukašinović. Razgovor je moderirao profesor Boris Ružić s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a doticao se   filmova „Feels Good Man“ i „Za Samu“.


U popodnevnim satima prikazan je nagrađivan portugalski dokumentarni film „Drago mi je, drugovi!“ Joséa Filipea Coste koji prikazuje stanje u Portugalu nakon završetka Revolucije karanfila te oživljava komunističke kooperative ruralnih dijelova države, a time i duh prošlih vremena. Nakon portugalskog dokumentarnog filma, uslijedio je iranski dokumentarni film „Pljačka“ Mohammada-Sadegha Dehghania koji progovara o problematici vodoopskrbe u Iranu te posljedicama lošeg upravljanja vodenim resursima u Iranu.




Hrvatski igrani film „Tereza37“ Danila Šerbedžije prikazan je u večernjem terminu, a projekciji filma prisustvovala je filmska ekipa, uključujući redatelja, scenaristicu i glavnu glumicu Lanu Barić, producenticu Irenu Marković, skladatelja Darka Markovića, dizajnericu zvuka Dubravku Premar te izvršnog producenta Ivana Perića. Prije prikazivanja filma ekipa filma pozdravila je publiku, a nakon projekcije filma održan je i kratak razgovor o samome filmu. „Tereza 37“ je drama koja donosi zanimljivu životnu priču protagonistice Tereze.


Riječki filmski forum traje do 2. rujna, što znači da su preostala još četiri dana festivala. Rezervacija ulaznica zbog ograničenog broja mjesta nije moguća, a karte se mogu kupiti sat vremena prije početka filma na blagajni Art-kina ili preko sustava ulaznice.hr. Raspored filmova, kao i druge detaljnije informacije, dostupne su na službenoj stranici festivala riff.hr, na stranicama Art-kina art-kino.org ili na popratnim društvenim stranicama.