PREMIJERA

Dokumentarni film “Galeb” u opatijskom centru Gervais ove subote

P. N.

Film donosi priču o brodu s kojim je jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe.OPATIJA – Nakon svjetske premijere ovog ljeta na Pula Film Festivalu i zagrebačke premijere u listopadu, dokumentarni film „Galeb“ ove subote, 14. studenog možete pogledati i u opatijskom centru Gervais s početkom u 20 sati. Projekciji će prisustvovati redatelj i scenarist filma Ivan Žiković Žika, a publika će imati priliku za razgovor s njim nakon projekcije.


Film donosi priču o brodu s kojim je jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe. Na tim putovanjima dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda, tadašnji treći blok Hladnog rata. U taj savez ušle su mnogoljudne svjetske sile: Indija, Indonezija i Egipat, a okupili su i veliki broj tada dekoloniziranih zemalja svijeta. Jugoslavija je bila lider Nesvrstanih, a Tito njihov vođa.


Dokumentarni film „Galeb“ ne valorizira, čak i ne informira potpuno o intrigantnoj povijesti, nego daje atmosferu tog vremena, politike, putovanja i egzotičnih zemalja koristeći se bogatom arhivskom i rijetko korištenom građom iz tog doba.
Ivan Živković Žika hrvatski je novinar i televizijski redatelj, producent i scenarist dokumentarnih filmova rođen u Šibeniku 1982. godine. Njegov redateljski prvijenac bio je film Ćiro, dokumentarac o Miroslavu Ćiri Blaževiću iz 2006. godine, a režirao je i tri filma iz dokumentarne tetralogije Varoški amarcord.