Diplomat i publicist

Damir Grubiša najavio hrvatsko izdanje svoje knjige “Diario diplomatico – Un fiumano a Roma”

Jakov Kršovnik

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Objava hrvatskog izdanja očekuje se na proljeće ili ljeto ove godine, a Grubiša dodaje i da neće biti identično talijanskom izdanju već će biti prilagođeno hrvatskom čitatelju.



RIJEKA – Damir Grubiša, sveučilišni profesor, diplomat i publicist, najavio je hrvatsko izdanje svoje knjige “Diario diplomatico – Un fiumano a Roma” u kojoj opisuje svoj rad kao hrvatskog veleposlanika u Italiji od 2012. do 2017. godine. Kaže da se ne radi o memoarima, već o obliku prisjećanja uz analizu bilateralnih odnosa između Italije i Hrvatske.


– Jer, držao sam se onoga što je Winston Churchill rekao o memoarima: “Političari i diplomati obično pišu memoare kad izgube memoriju, pa ispada da su uvijek bili u pravu.” Naprotiv, ja u ovoj knjizi ističem i svoje propuste i neuspjehe, a tu i tamo i neki pozitivni rezultat, gol, koji sam uspio dati. Knjiga je tako pomalo autoironična jer donosi propuste kojima smo mi kao diplomatska služba, i ja osobno, doprinijeli da neke stvari ne teku tečno kao što bi trebale, kazao je Damir Grubiša.


Objava hrvatskog izdanja očekuje se na proljeće ili ljeto ove godine, a Grubiša dodaje i da neće biti identično talijanskom izdanju već će biti prilagođeno hrvatskom čitatelju.





Susret s Damirom Grubišom organiziran je u riječkoj Gradskoj vijećnici, a kao dio aktivnosti Kluba Sveučilišta za 3. dob pri Sveučilištu u Rijeci. Spomenuti Klub, nova je aktivnost na riječkom sveučilištu, osnovana odlukom Senata riječkog sveučilišta, a okuplja sveučilišne profesore s riječkog sveučilišta starije od 65 godina te u mirovini.


Predsjednica Kluba Jasna Krstović, sveučilišna profesorica u mirovini s Učiteljskog fakulteta, kazala je da umirovljeni sveučilišni profesori još uvijek imaju puno dati društvu te će zato organizirati tribine, susrete, predstavljanja s eminentnim sveučilišnim profesorima i intelektualcima.


– Mislim da je umirovljenje sveučilišnog nastavnika sa 65 godina curenje kapitala kroz prste. Jer, biti sveučilišni nastavnik nije samo profesija. Većina nas to živi kao poziv, što znači i da nakon formalnog umirovljenja imamo puno želje, volje i ambicije. Naše sveučilište neće se odricati svojih mudrih glava, i zato sam jako zahvalna što su nas prepoznali, kazala je Jasna Krstović. Susretu s Damirom Grubišom prisustvovali su i riječki gradonačelnik Marko Filipović, koji je kazao da će vrata Gradske vijećnice i gradske uprave, svim građanima, a posebno ovakvim inicijativama uvijek biti otvorena.


U ime riječkog sveučilišta došao je prorektor za znanost Gordan Jelenić, bio je tu i bivši gradonačelnik Vojko Obersnel, generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović, umirovljeni sveučilišni profesori i drugi. Božena Knežević, članica Izvršnog odbora Kluba i koordinatorica pri Klubu, predstavila je dr. sc. Damira Grubišu kao sveučilišnog profesora, koji je predavao na više fakulteta: Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, riječkom Pravnom i Filozofskom fakultetu, na Sveučilištu u Sarajevu, Bologni, Bradfordu, Sveučilištu Notre Dame u Indiani te Američkom sveučilištu u Rimu, gdje je i danas.


Autor je više od 40 knjiga, preveo ih je više od deset, te je pisao kolumne za Novi list, bio dopisnik dnevnika La Voce del Popolo te komentator na portalu Autograf. U diplomatskoj karijeri, bio je veleposlanik Hrvatske u Italiji od 2012. do 2017., a bio je i u diplomatskoj službi u New Yorku, te hrvatski ambasador za Cipar, Maltu i pri organizaciji FAO.