Valorizacija kulture

“CANZONETTE FIUMANE… RICORDANDO” Zaštita fiumanskog dijalekta nezamisliva je bez glazbe

Edita Burburan

Branko Pajić, Marin Corva, Melita Sciucca, Jadranka Ćubrić i Aleksandar Valenčić, Foto: ANGELA MAKSIMOVIĆ

Branko Pajić, Marin Corva, Melita Sciucca, Jadranka Ćubrić i Aleksandar Valenčić, Foto: ANGELA MAKSIMOVIĆ

Kako je na jučerašnjoj promociji u Zajednici Talijana naglasila Melita Sciucca, predsjednica Zajednice Talijana u Rijeci, nije to bila samo promocija CD-a, već puno više, važan i simboličan trenutak koji je dio velike priče priznavanja fiumanskog dijalekta kao nematerijalne hrvatske baštine



S velikim ponosom jučer je u Zajednici Talijana predstavljen glazbeni nosač zvuka »Canzonette fiumane… Ricordando« na kojem se nalazi 13 skladbi, starih fiumanskih pjesama.


No, kako je to naglasila i Melita Sciucca, predsjednica Zajednice Talijana u Rijeci, to nije bila samo promocija CD-a, već puno više, važan i simboličan trenutak koji je dio velike priče priznavanja fiumanskog dijalekta kao nematerijalne hrvatske baštine.


Valorizacija kulture


Prema riječima predsjednice Sciucca, na projektu su sudjelovali brojni glazbenici regije koji su se rado odazvali dok su za produkciju festivala i ovog CD-a zaslužni Jadranka Čubrić iz Hrvatske glazbene unije i producent Aleksandar Valenčić. Projekt je financirala Talijanska unija s ostalim financijerima.




Marin Corva, izvršni predsjednik Zajednice Talijana, istaknuo je kako je Talijanska zajednica uvijek podržavala valorizaciju naših dijalekata misleći pri tom i na širi prostor od same riječke regije.


– Kad smo započeli s projektom, Melita je već od ranije radila na tome u suradnji sa školama i sveučilištima. Festival je za nas već bio veliki trijumf, a kulminacija je bila izdavanje ovog CD-a, što će pridonijeti valorizaciji i predstavljanju našeg dijalekta i naše kulture. To dugujemo i našim prethodnicima, našim starima, koji su se godinama borili da naš identitet sačuvaju, i hvala im na tome, zaključio je Corva.


Melita Sciucca kazala je da se festival mogao organizirati i unutar zajednice, ali s obzirom na to da su u njega bili uključeni profesionalci, festival je postavljen i podržan na način da to postane još jedna riječka priča poput MIK-a, ČAnsonfesta i drugih.


Tina Vukov


Mjeseci truda


Producentica Jadranka Čubrić objasnila je da je proces nastajanja ovog CD-a bio rudarski posao, te da se temeljito pristupalo svakoj pjesmi kako bi bila što autentičnije ispričana i opjevana na dijalektu.


– Moram spomenuti da je ovu lijepu priču započela Nevia Rigutto bez čijih ideja i nagovora se ne bi mogla ostvariti. Pjesme su iz prošle godine, ali to je stoga jer je ova priča tražila temeljitost. Tekstove je trebalo doraditi i to su bili mjeseci truda i odabira pjesama. Ova prekrasna priča zaštite fiumanskog dijalekta bila je nezamisliva bez glazbe.


Nadamo se da će i ovaj CD pomoći u toj realizaciji, rekla je Čubrić.


Aleksandar Valenčić nadovezao se na priču kao glazbeni producent iznoseći činjenicu da je fiumanski dijalekt na ovim prostorima oduvijek spajao ljude.


Simpatično spominjući kako su 1900. godine u Rijeci živjele brojne nacije, pa je »svaka budala« znala barem tri jezika, ali fiumanski je bio neka vrsta esperanta kojim su međusobno komunicirali. Zbog toga je, naglašava Valenčić, CD vrlo šarolik i u glazbenim žanrovima.


Priznanje UNESCO-a


Dojmove je iznio i Branko Pajić, direktor izdavačke kuće Scardona, izrazivši veliko zadovoljstvo suradnjom.


– Drago mi je što ste nas prepoznali. Projekt je bio vrlo kompliciran jer su to pjesme stare 100, pa čak i 150 godina. Željeli smo prenijeti punu emociju ovim ekskluzivnim izdanjem koje je važno i za buduće projekte.


I ranije sam nekoliko puta sudjelovao u sličnim projektima pa mi je poznato koliko je značajno svrgnuti pozornost na tradiciju, a bit će mi drago ako pridonese u ovom važnom trenutku i priznanju UNESCO-a, istaknuo je.


Predsjednica Talijanske unije u Rijeci zahvalila je brojnim institucijama, od Talijanske drame, Edita, preko škola, vrtića, Radio Italiana, svima koji koji sudjeluju kao njihovi partneri u promoviranju talijanskog dijalekta i fiumanskog identiteta.


Također se zahvalila i Mirjani Crnić Novosel čijim će zalaganjem fiumanski uskoro biti proglašen nematerijanim dobrom Republike Hrvatske.


– Sljedeće godine na festivalu nadamo se proslaviti ovaj važan povijesni trenutak, a do tada grabimo naprijed. Prijavit ćemo se na Porin, a u planu je izdavanje i novog CD-a, te se nadamo da će se već od sutra pjesme s CD-a zavrtjeti na radiopostajama, završila je Melita Sciucca.