HKD na Sušaku

Boris Svrtan uoči predstave “Predsjednici & ca”: ‘Igrati značajne osobe iz povijesti i politike sklizak je teren’

Kim Cuculić

Prizor iz predstave »Predsjednici & ca«, Foto: IVAN POSAVEC

Prizor iz predstave »Predsjednici & ca«, Foto: IVAN POSAVEC

Autori teksta i dramaturzi su Tarik Filipović i Boris Svrtan, a redatelj je Tarik Filipović.



Predstava »Predsjednici & ca«, nastala u koprodukciji Satiričkog kazališta Kerempuh i FIJI grupe, u petak 26. studenoga gostuje u HKD-u na Sušaku u 20 sati.



Autori teksta i dramaturzi su Tarik Filipović i Boris Svrtan, a redatelj je Tarik Filipović. Uoči riječkog gostovanja razgovaramo s Borisom Svrtanom koji u predstavi glumi Josipa Broza Tita.


Inspirativna suradnja


Vaša suradnja s Tarikom Filipovićem na ovu temu započela je u vašim mladim glumačkim danima. Tko je tu koga motivirao i kako je to počelo?


– Pozvao sam Tarika 1994. da igra dr. Tuđmana u nastavku predstave »Spika na spiku«, zatim je izvrsno odigrao ulogu Mrtvoga u »Metastazama«, Kerempuhovom hitu koji sam dramatizirao i režirao 2007., a sad je on pozvao mene u »Predsjednike« da pišem i glumim. Uvijek nam je suradnja inspirativna i plodna, a pritom se i dobro zabavljamo.


Uloge su više no zahtjevne. Po kojem ste ključu birali glumce, nije li bilo više kandidata u opciji?




– Igrati značajne osobe iz povijesti i politike sklizak je teren, velika je odgovornost, ali uvijek je i intrigantno jer izaziva posebno zanimanje publike. Ako prođeš na tom testu, a toga nema bez ozbiljnog bavljenja ulogama, onda si preživio. To je igra samo za hrabre, ili dovoljno lude, rekao bih. Tarik je dao jako dobru osnovnu zamisao i strukturu ukupnog događaja »Pretposljednje večere«, kako je to nazvao.


Osobno sam se potrudio da i u spisateljskom doprinosu dam jasnu karakterizaciju i balans likova, te neka aktualna osvježenja poput humornog presjeka hrvatske politike iz Titove vizure i apsurdnost COVID-scene. Mislim da su kolege ostvarili briljantne uloge, dobili smo i neke nagrade na festivalima, uživamo u igri na svakoj predstavi.


Veselim se, kao i cijela ekipa, izvedbi u Rijeci, mojem rodnom gradu – Boris Svrtan, Foto: Arhiva NL


Sugestije predsjednice


Predstava je izvrsno primljena kod publike i kritike. Kako stojimo s reakcijama živućih predsjednika? Kakva su vaša iskustva? U današnjem digitalnom dobu sigurno dobivate raznorazne poruke i pozdrave.


– Predstava je unatoč »porodu« u COVID-sezoni imala do sad blizu 40 izvedbi i primljena je svuda odlično. Jadnim građanima Hrvatske ne preostaje drugo nego od srca se smijati samima sebi, skupa s bivšim predsjednicima, kad vidimo politiku i u kakvim apsurdima danas živimo. Kad čovjek vidi sebe kao lik na sceni, mora se izboriti sa svojom taštinom. Svi su dobro podnijeli, govoreći o živima, naravno. Dr. Tuđman je 1993. došao na predstavu, tada »Spiku na spiku« i ostao s nama do kasnih noćnih sati. U današnje doba, Kolinda Grabar-Kitarović je čak u procesu rada putem mailova davala glumici vrijedne sugestije. U mom iskustvu najtaštija reakcija bila je jednog ultradesničara i jednoga glumca, zanimljivo, ali bilo je to davne ‘93.


Budući da nam nije dosadno u svakodnevnom političkom životu, pogotovo s novim predsjednikom, je li prerano razmišljati već o skoroj nadogradnji s još jednim predsjednikom?


– Imamo i jednu rečenicu u predstavi koja se referira na to. Svakako, aktualni predsjednik je zanimljiv lik, ponekad jako prelazi granicu korektnosti, ali mislim da je to sve jedna dogovorena igra. Predstava kralja koja i laufera ima za nas pijune. Sretan sam što nije dosadno, i po tome, za nas glumce će uvijek biti materijala. Veselim se, kao i cijela ekipa, izvedbi u Rijeci, mojem rodnom gradu.


O predstavi

U predstavi “Predsjednici & ca ” igraju Tarik Filipović (Franjo Tuđman), Hrvoje Kečkeš (Stjepan Mesić), Ornela Vištica (Kolinda Grabar-Kitarović), Siniša Miletić (Ivo Josipović) i Boris Svrtan (Josip Broz Tito). Radnja predstave je ovakva: Građanski stan. Večera za 5 uglednih gostiju. Pozivnicu su dobili “bivši” – i to na poziv “bivše”! Mogu li bivši hrvatski predsjednici, živi ili “oni drugi” spasiti našu zemlju? Ciničniji će reći da ne mogu pomoći ni budući, a još manje bivši. Mogu li oni, unatoč različitim političkim stremljenjima, ujedinjeni stremiti prema jednom zajedničkom cilju? Mogu li nam, dakle, oni koji su dijelom prošlosti pomoći u tkanju bolje budućnosti? Premda se radi o pitanjima na koja nemamo odgovore, kazalište nam otvara prostor za maštu ispunjenu gorkastim i ciničnim notama, upravo onakvima kakvima obiluje ova nemoguća predsjednička večera.
Satirički element “Predsjednika & ce” ističe mnoge apsurdnosti našeg društva, podsjeća na prošlost i sadašnjost te upozorava na neizvjesnu budućnost.