elektroRi

Besplatne elektroničke knjige: Objavljeno šest naslova ‘riječke’ biblioteke

Hina

Objavljena su djela Željke Horvat Čeč, Kristine Posilović, Zorana Žmirića, Envera Krivca, Davora Mandića i Milana Zagorca



Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige treće kolo biblioteke “elektroRI“, pokrenute uz financijsku potporu Grada Rijeke, koja donosi djela suvremenih riječkih autora, od afirmiranih do mlađih.


Tri su pjesnička i tri prozna naslova – zbirka pjesama “Moramo postati konkretni“ Željke Horvat Čeč, koja je bila u finalu nagrade Kamov, te “Kuga i njezine kćeri“ Kristine Posilović i “Zapisano metkom” Zorana Žmirića.


Tu su još dobitnik nagrade za spekulativnu fikciju Artefakt, roman “Ulica Helen Keller” Envera Krivca te zbirke priča “Valjalo bi me zamisliti sretnim“ Davora Mandića i “Noćni ekspres” Milana Zagorca.




Kako se ističe, zbirkom “Moramo postati konkretni” Željka Horvat Čeč pridružuje se zanimljivijim glasovima mlade hrvatske poezije.


Poezija Kristine Posilović u zbirci “Kuga i njezine kćeri” opisuje se kao svojevrsna neoegzistencijalistička lirska dijagnoza vremena u kojemu živimo i dokument duhovnoga rasapa, a “Zapisano metkom” predstavlja poetski derivat “Blockbustera”, općeg mjesta domaće (anti)ratne proze.


Roman “Ulica Helen Keller” Envera Krivca ocjenjuje se kao odličan, svjež i duhovit, a “Noćni ekspres“ Milana Zagorca se opisuje kao “misterij koji pleše na tankom rubu između psihološkog trilera i drame”.


Za Mandića, kojemu je “Valjalo bi me zamisliti sretnim” prozni prvijenac, kaže se da je, bruseći zanat po novinama, “apsolutno naučio pisati čitko, lepršavo, precizno, ali i angažirano, zanimljivo i duhovito”.


S tim novim naslovima čitateljima je ukupno dostupno 228, a njih više od 190 probrani su naslovi suvremene hrvatske književne produkcije.