Intermedijalni projekt

“ARTissue – Special edition”: Eksperimentalna igra suvremenog i urbanog proketa

Ivana Kocijan

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

 Autorica projekta je umjetnička direktorica Plesnog centra K2K Kristina Paunovski iz Rijeke koja svoj autentičan pokret poznat u Hrvatskoj i šire, koristi u kontekstu vizualnih umjetnosti, mode i arhitekture.



Projekt »ARTissue – Special edition« okupirao je nekoliko riječkih lokacija. ARTissue intermedijalni je projekt koji kroz originalan pristup promovira plesnu umjetnost i pokret, a njegova se ideja ostvaruje improvizacijskom i eksperimentalnom igrom putem suvremenog i urbanog pokreta.


Naglasak je na suradnji vizualno-auditivnog, fotografskog i prostornog koncepta. Autorica projekta je umjetnička direktorica Plesnog centra K2K Kristina Paunovski iz Rijeke koja svoj autentičan pokret poznat u Hrvatskoj i šire, koristi u kontekstu vizualnih umjetnosti, mode i arhitekture.


Projekt je izveden u tri djela u kojima autorica istražuje odnos javnog prostora i tijela. Izveli su ga mladi i talentirani izvođači plesnih umjetnosti, a »4D« radom predstavio se riječki umjetnik Željko Kranjčević Winter čija je instalacija biti ukomponirana u izvedbu.  




Sve je započelo u Galeriji Juraj Klović »Izložbom tijela« koja predstavlja interaktivnu formu koja proučava prisutnost i kompleksnost izvođača u procesu nastajanja pokreta.


Secirajući tijelo u specifičnim slojevima, izvođači su tijekom 60 minuta istraživali prostor granica u relaciji akter-publika. Kao izražajno sredstvo komunikacije autorica polazi od anatomije, interaktivnih doživljaja, fokusa te odnosa objekt-tijelo.


Izvođači su bili: Andreja Brozović, Anis Habibović, Ariana Prpić, Kristina Paunovski, Šimun Stankov i Tamara Bračun. Zanimljivost ovog događanja je, osim što je »Izložba tijela« prva takva izložba na ovim prostorima, i kolaboracija profesionalnih plesača, plesača iznad 40 godina, riječkog umjetnika, plesačice sa posebnim potrebama…


Uslijedili su »Performansi na lokaciji«, na glavnoj riječkoj tržnici, Mostu hrvatskih branitelja i Stubištu Podhumskih žrtva, u izvedbi članova Plesnog centra K2K. Kako je objasnila autorica, lokacija u svojoj osnovi donosi prisutnost i odsutnost objekta ili subjekta, a ona u ovom djelu performansa istražuje prisutnost plesača u odnosu na objekte i prolaznike preispitujući pritom njihove identitete ili pojavnost.



U HKD-u na Sušaku potom je održana plesna predstava »ARTissue – Situacije« koja predstavlja problem konzumerizma unutar umjetničkog diskursa i procesa, propituje sferu potrošačkog društva u odnosu na ponašanje pojedinaca, kroz autoironičan pristup tematizira pitanje svrhe umjetnosti u potrošačkoj logici te stilski istražuje granicu između urbanog plesnog vokabulara i suvremenog plesa.


U izvedbi su sudjelovali: Alessia Pelosa, Andreja Brozović, Daria Vozila, Ema Ištuk, Emma Pejić Tomić, Iva Lisica Vučinić, Jana Budiša, Jana Jakšić, Katarina Barešić, Katja Butković, Klara Tomljanović, Kristina Paunovski, Lara Grozdanić, Leon Di Giorgi, Mateo Babić, Nina Jugo, Robin Ferlindeš.