Uz posebne projekcije

Art-kino predstavilo program za studeni: Ciklusi korejske, japanske i turske kinematografije

Ervin Pavleković

Premijera domaćeg filma »Zbornica«

Premijera domaćeg filma »Zbornica«

Hrvatska kinopremijera nagrađivanog domaćeg filma «Zbornica« Sanje Tarokić održava se 24. studenoga.



Studeni u Art-kinu donosi bogat program koji se sastoji od čak triju ciklusa nacionalnih kinematografija – korejske, japanske i turske, zatim osmoga izdanja Student International Film Festivala (STIFF), programa Kultno kino uz »Monty Python: Smisao života« te hrvatsku kinopremijeru nagrađivane »Zbornice«. Danas se u Art-kinu u suradnji s Pulskim filmskim festivalom i Austrijskim kulturnim forumom Zagreb održava posebna projekcija nagrađivanog austrijskog filma »Hochwald« redateljice Evi Romen koja kroz film propituje razne teme, od konzervativizma malih zajednica, homofobije, PTSP-a, ovisnosti, do religijskog ekstremizma.


Gotovo pa tradicionalno održat će se tjedan korejskog filma, od 8. do 12. studenoga, koji će donijeti recentna ostvarenja južnokorejske kinematografije. Ovogodišnje izdanje održat će se u suradnji s Veleposlanstvom Republike Koreje u RH, a otvorenje ciklusa južnokorejskog filma donosi film »Zvijeri koje se grebu za slamku«, kriminalistički crnohumorni triler nagrađen na filmskim festivalima u Rotterdamu i Udinama. Sljedećeg dana, 9. studenoga, na redu je drama »Žena koja je bježala« Honga Sanga-sooa, dobitnik Srebrnog medvjeda za najbolju režiju u Berlinu. U srijedu 10. studenoga na programu je film »Sretna Chan-Sil«, film koji ima elemente tragične komedije, no također prikazuje egzistencijalne probleme i položaj žene u korejskom društvu.


Povijesna drama »Fengshui«, smještena u 19. stoljeće koja tematizira bitku za grobno mjesto, bit će prikazana 11. studenoga i čini završni dio trilogije u režiji Parka Hee-kona, a posljednji film u ciklusu je debitantski i nagrađivani film Yoon Dan-bi, obiteljska drama »Krenuti dalje«. Ciklus japanskog filma održat će se od 17. do 21. studenoga, a otvorit će ga znanstveno-fantastična drama »Prekrasna zvijezda«, portret obitelji koja počne vjerovati da je s drugog planeta. U nastavku će se prikazati drama »Iwane: Mač smirenosti«, film o tragičnom prijateljstvu trojice samuraja, zatim slijedi »Banana? U ovo doba noći?«, komedija koja govori o nepokretnom mladiću koji iskorištava volontere koji mu nastoje pomoći.




Ciklus koji se provodi u suradnji s Veleposlanstvom Japana u RH zatvorit će romansa »Zamalo čudo« redatelja Yûyae Ishiija, koji je karijeru izgradio filmovima o nekonvencionalnim i osobenjačkim likovima, a takav je i ovaj film koji prikazuje srednjoškolca Hajimea koji nije suviše spretan i sposoban, no odan je drugima te zna prepoznati tuđe potrebe, zbog čega je miljenik u društvu.


Ciklus turskog filma bit će na programu od 22. do 25. studenoga, a započet će dirljivom romantičnom sportskom dramom »Šampion« Ahmeta Katyksiza koja je bazirana na stvarnoj priči o legendarnom turskom trkaćem konju Boold Point koji je u devedesetima osvojio niz natjecanja. Drama »Čudo u ćeliji br. 7« Mehmeta Ade Öztekina, koja govori o zatvorskom životu i ljubavi nepravedno optuženog oca za ubojstvo školske kolegice njegove šestogodišnje kćeri, na redu je 23. studenoga, a slijedi komedija »Unutar obitelji« Ozana Aciktana 24. studenoga te 25. studenoga komedija »Kisele jabuke« Yilmaza Erdogana koja govori o tri desetljeća života jedne turske obitelji. Ciklus turskog filma provodi se u suradnji Hrvatsko-turskog društva Rijeka, Instituta Yunus Emre i Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu.


Hrvatska kinopremijera nagrađivanog domaćeg filma «Zbornica« Sanje Tarokić održava se 24. studenoga. Film je dugometražni prvijenac redateljice koji je svjetsku premijeru doživio na prestižnom festivalu u Karlovym Varyma, na kojem je i nagrađen posebnim priznanjem žirija i priznanjem Ekumenskog žirija. Film je dinamična i režijski vješto izvedena drama o borbi pojedinke protiv sustava i ustaljenih obrazaca svakodnevice.


Poseban filmsko-diskurzivni program na redu je u subotu 27. studenoga: »Sanja Iveković Make Up-Make Down«, koji se provodi u suradnji s MMSU-om. U sklopu programa Kultno kino gledatelji će imati priliku pogledati komediju »Monty Pyhton: Smisao života« iz 1983. godine.