Festival Kvarner

Ansambl Cembaless u Opatiji: Barokna žudnja za životom

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: A. KUCEL ILIC

Foto: A. KUCEL ILIC

Kao što i samo ime nagovješćuje, Cembaless izvodi ranu glazbu u neobičnoj postavi – bez čembala



OPATIJA – Međunarodni sedmeročlani ansambl Cembaless nastupio je pod kristalnim lusterima legendarne dvorane u opatijskom hotelu Kvarner i vrlo kvalitetnim koncertom pod nazivom »Passacaglia della vita« na najljepši način publici odaslao svoju, kako su istaknuli glazbom – »baroknu žudnju za životom.«


Mladi glazbenici su otvorili drugu po redu koncertnu večer ovogodišnjeg programa Festivala Kvarner, a opatijskoj su publici poznati s jednog ranijeg nastupa u Amerikanskim vrtovima. Kao što i samo ime ovog ansambla nagovješćuje, Cembaless izvodi ranu glazbu u prilično neobičnoj postavi – bez čembala. Tijekom njihove izvedbe, u ovoj prigodi uz program u dva dijela, dokazali su ono po čemu su poznati i što ih izdvaja od drugih ansambala – sklonost eksperimentiranju te strastvene, osjećajne i inovativne izvedbe. »Naoružani« povijesnim glazbalima, uveli su publiku u vlastiti zvučni svijet koji je zapravo baš poput života – u njemu se izmjenjuju veselje i tuga, optimizam i melankonlija, energični, uzbudljivi ritmovi i intimna raspoloženja.





Sopranistica Elisabeth von Stritzky i na ovom je koncertu Cembalessa bila glavni vokal, na baroknoj gitari je nastupio Stefan Koim, na teorbi Robbert Vermeulen, dok su blok flautu svirali Annabel Opelt i David Hanke. Svirajući violu da gamba, publici se predstavila Anna Lachegyi, a posebne je simpatije i naklonost nazočnih dobio glazbenik kojega na prethodnom koncertu u Opatiji nije bilo, Syavash Rastani na perzijskim udaraljkama. Svo sedmero zajedno činilo je skladnu cjelinu, a svatko je među njima dobio i priliku za solo nastup i detaljnije predstavljanje baroknih glazbala i za svaku su izvedbu nagrađeni pljeskom i odobravanjem publike.


Treba još reći i da su osvojene nagrade dokaz da ovi mladi ljudi svoju strast i energiju uspješno prenose na publiku. Do sada su tako osvojili nagradu publike na natjecanju Biagio-Marini 2015., nagradu publike na ZAMUS Spielwiese 2016. te nagrade publike i nagrade za promicanje rane glazbe Radiotelevizije Saarland i Akademije za ranu glazbu u Saarlandu 2017. Ansambl je od 2020. uključen u program stručnog usavršavanja Eeemerging + (Emerging European Ensembles) uz podršku »Creative Europe Programme of the European Union«.


Vodstvo Festivala Kvarner, direktor Neven Ivanić i intendant Michael Fendre, pozvali su publiku da se pridruži i preostalim koncertima najavljenim za lipanj, i to 24. lipnja navečer u Kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci gdje će nastupiti Arvo Pärt i Zagrebačka filharmonija, te 29. lipnja u Opatiji, u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, gdje nastupaju I Zefirelli – Biber & Fux.