Od 17. do 23. listopada

12. festival izvedbenih umjetnosti Zoom: U fokusu “Mlade perspektive”

Kim Cuculić

Festival će biti održan na više lokacija u Rijeci: u velikoj dvorani Filodrammatice, na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i u Exportdrvu



Dvanaesti festival izvedbenih umjetnosti Zoom bit će održan u organizaciji udruge Drugo more od 17. do 23. listopada na više lokacija u Rijeci: u velikoj dvorani Filodrammatice, na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i u Exportdrvu. U najavi ovogodišnjeg izdanja koje nosi naslov »Mlade perspektive«, selektorice festivala Sendi Bakotić i Vanda Velagić iz riječke umjetničke skupine Kolektiv Igralke izjavile su: »U ovom iznimno teškom razdoblju za sve, pa tako i za kulturu i umjetnost, odlučile smo tematski podržati one najranjivije – mlade umjetnike, njihove procese, strategije osnaživanja i perspektive opstanka.«


Dokumentarna predstava


Festival započinje u nedjelju 17. listopada u HNK-u Ivana pl. Zajca dokumentarnom predstavom »Gejm« nagrađivanog slovenskog redatelja Žige Divjaka. Živjakov posljednji autorski projekt propituje ulogu i odgovornost Slovenije i njene granične politike za život i sudbinu ljudi u bijegu od bijede i rata.


Predstava je višestruka dobitnica najvažnije slovenske kazališne nagrade – one festivala Borštnikovo srečanje. U ponedjeljak 18. listopada program se nastavlja u velikoj dvorani Filodrammatice konceptualnom predstavom »Država« bugarskog umjetnika Alexandera Mainuloffa. Izvedba »Država« je koncept za kazalište bez glumaca i bez redatelja, a bavi se temom aktivističkih samospaljivanja mladih u Bugarskoj.




Festival se nastavlja u srijedu 20. listopada u velikoj dvorani Filodrammatice, uz međunarodno priznati koreografski par koji čine Aleksandar Georgiev i Dario Barret Damas, koji će prvi put u Hrvatskoj odigrati predstavu »Mjesečina« čiju dramaturgiju potpisuje Nina Gojić. Projekt se poigrava s Disneyjevim nasljeđem i načinima na koje se ono razumijeva i tumači, fokusirajući se na pjesničke strukture i rastvaranje normativnosti.


Iz predstave »Gejm« Žige Divjaka


Performans »Roza kletva«


U četvrtak 21. listopada na rasporedu je predstava »Sine« slovenske umjetnice Nataše Živković, kojoj se u izvedbi pridružuju Spazam Orgazam i Entity iz zagrebačkog queer izvedbenog kolektiva House of Flamingo. Performans je pokušaj antropološkog istraživanja specifičnog fenomena u izvedbenoj formi, obilježen fascinacijom slikama i pričama virdžina, zakletih djevica iz nedostupnih područja Crne Gore, Albanije, Kosova i Metohije koje na zahtjev roditelja ili šire zajednice preuzimaju ulogu muškarca u obiteljima koje su ostale bez »muške glave«.


Festival će se u petak i subotu 22. i 23. listopada zatvoriti instalacijom i performansom »Roza kletva« u Exportdrvu. Nastao u suradnji autorice Rine Barbarić s Koviljkom Ljuštinom, Sarom Salamon, Kristinom Paunovski, Andrejom Brozović i Nikom Čuić, projekt istražuje ulogu žena u razdoblju pandemije i temu prijateljstva kao utočišta u vremenu obilježenom nesigurnošću.


Za vrijeme trajanja festivala slovenski multimedijalni umjetnik Jaka Železnikar predstavit će online aplikaciju »Privatno vlasništvo – zabranjen pristup« koja prikazuje imaginarnu Google kartu iz ne tako daleke 2026. godine.


Ulaznice

Ulaznice za sve predstave u Filodrammatici i HNK-u Ivana pl. Zajca prodavat će se po cijeni od 30 kuna, a moći će se kupiti i preuzeti na mjestu izvedbe sat vremena prije početka predstave. Ulaz na performans “Roza kletva” je besplatan