U nekoliko prostora

Sve je spremno za novo izdanje riječkog festivala Zoom. Glavna tema mu je preispitivanje suvremenih kriza

Ervin Pavleković

Foto DLJI

Foto DLJI

Ovogodišnji festival propituje suvremene izazove koji proizlaze iz neravnopravnosti, zanemarivanja i otvorenog neprijateljstva prema okolišu, ženama i svemu što se smatra »drugim«



RIJEKA – Ovogodišnji riječki festival izvedbenih umjetnosti Zoom, četrnaesti, koji će se održati od 24. do 28. svibnja, propituje suvremene izazove koji proizlaze iz neravnopravnosti, zanemarivanja i otvorenog neprijateljstva prema okolišu, ženama i svemu što se smatra »drugim«. Osnivač festivala koji je prvi put održan 2010. godine, Davor Mišković, kaže kako predstave »istražuju mehanizme izbjegavanja suočavanja s tim problemima i potiču nas da gledamo okolinu, promatramo nestanak našeg staništa i tuđu nevolju koja omogućuje naš privremeni komfor«. Smještene između udobne iluzije i raspadajuće stvarnosti, predstave će nas istovremeno nasmijati i zabrinuti – barem na trenutak.


Festival će otvoriti zagrebačka izvedbena skupina BADco. izvedbom predstave »Stranac« u četvrtak, 25. svibnja, u 20 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Ova izvedba, inspirirana istoimenim romanom Alberta Camusa, označava ponovno okupljanje skupine BADco. unatoč proglašenju prestanka njihova djelovanja. Kako najavljuju iz Drugoga mora, polazeći od problema izostanka (su)osjećanja i očekivane emocionalne reakcije, projekt »Stranac« preko Camusovog antijunaka Mersaulta sagledava socijalna i sistemska licemjerja sakrivena iza odnosa zasnovanih na transparentnosti.


»Svijet bez žena«


Dan prije, u srijedu, 24. svibnja, s početkom u 17 sati, održat će se razgovor pod nazivom »Kostim 1/1« s poznatim vizualnim umjetnikom i modnim dizajnerom Silvijem Vujičićem, a moderirat će ga Goran Sergej Pristaš. Polazeći od činjenice da je Vujičićeva suradnja sa skupinom BADco. uvijek nadilazila puko oblikovanje kostima i u svakom projektu pohranila skriveni proces dubinski uvezan za problematiku predstave, razgovor je prilika da se otvori nova perspektiva na pitanja pisanja kostimom u izvedbi. Razgovor će se održati na drugom katu MMSU-a, u nedavno otvorenoj arhivi kolektiva BADco.




Nakon gostovanja s predstavama »6«, »Gejm« i »Vrućina«, nagrađivani slovenski redatelj Žiga Divjak će na ovogodišnjem Zoomu prikazati svoje najnovije kazališno djelo, »Krize«, u petak, 26. svibnja, s početkom u 20 sati u velikoj dvorani Filodrammatice. Ovom predstavom Divjak i njegov tim nastavljaju istraživati temu ekološke krize koja nadilazi sve druge krize (osobne, društvene, političke, izbjegličke, zdravstvene, egzistencijalne itd.), propitujući ljudsku spremnost za suradnju i razvijanje novog pristupa prema prirodi.


Hrvatska premijera predstave »Svijet bez žena«, koja je osvojila Nagradu publike na prošlogodišnjem Festivalu Bitef, održat će se u subotu, 27. svibnja, u 20 sati u Filodrammatici. Autorice i izvođačice Olga Dimitrijević i Maja Pelević fokusiraju se na temu žena i rada, istražujući strukturalne rodne nejednakosti u srpskom kazalištu – neravnopravnosti žena, nejednakih nadnica, normaliziranog nasilja i reprodukcije patrijarhalnih kapitalističkih obrazaca. Autorice u predstavi ne sagledavaju pitanje žena i rada samo unutar kazališnog konteksta, već ga koriste kao ključni motiv za razmišljanje o budućim emancipacijskim politikama.


»Pokret nesvrstanih«


U nedjelju, 28. svibnja, u 20 sati u Filodrammatici festival će zaključiti plesna solo predstava »Pokret nesvrstanih« umjetnika Christiana Guerematchija, koja je nastala u produkciji platforme za suvremeni ples ICK Amsterdam, a istražuje teme rodne fluidnosti i crnačkog europskog identiteta, polazeći od umjetnikovih vlastitih istočnoeuropskih i srednjoafričkih korijena. Inspirirana Pokretom nesvrstanih iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, koji je imao važnu ulogu u borbama za neovisnost u zemljama Trećeg svijeta, predstava preuzima afrofuturističku utopiju jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita kao polazište za utjelovljenje izgubljenih kulturnih kodova.


Ulaz na sve izvedbe je slobodan. Zbog ograničenog broja mjesta u gledalištu, besplatne je ulaznice potrebno rezervirati e-mailom na adresu [email protected], a moguće ih je preuzeti na mjestu izvedbe sat vremena prije početka. Više o programu može se doznati na mrežnim stranicama Drugog mora. Organizatori su Drugo more, a partneri MMSU i HKD na Sušaku.