Velika obljetnica

Toyota slavi čak 70 godina proizvodnje Land Cruisera uz prigodni model

T.I.

Foto: Toyota

Foto: Toyota

Povodom obilježavanja 70 godina od prvog modela, Toyota je upravo na modelu J70 napravila svečarski model, malo modernijih linija, luksuznijih felgi, s mnogo više tehnologije, ali sve to zadržavajući duh popularnog Land Cruiser J70 modelaToyota ove godine sa svojim Land Cruiserom slavi veliku obljetnicu, čak 70 godina neprekidne proizvodnje jednog od najrasprostranjenijih terenskih vozila, s preko 10 milijuna prodanih komada širom svijeta.


Njegovo porijeklo je bilo isključivo vojno i nastalo je na bazi vojnog Jeepa iz 2. svjetskog rata, a proizvodnja je započela na inicijativu Amerikanaca koji ssu 1950. naručili 100 komada za potrebe američkih trupa u korejskom ratu. Kasnije je postalo omiljeno civilno off road vozilo u zemljama gdje su razdaljine velike, klima surova,  a cestovna infrastruktura slaba.


Od dizajna naslonjenog na američki Jeep Land Cruiser se odmaknuo tek 70-ih godina prije svega većim dimenzijama, a kasnije 80-ih godina i dizajnerski s modelom J60 te modelom J70 iz 1984. godine koji se i dalje prodaje na Bliskom istoku, Africi, Australiji i Južnoj Americi.


Toyota Land Cruiser J70 – 1984.Povodom obilježavanja 70 godina od prvog modela, Toyota je upravo na modelu J70 napravila svečarski model, malo modernijih linija, luksuznijih felgi, s mnogo više tehnologije i raskošnije uređenom unutrašnjošću, ali sve to uz zadržavanje duha popularnog Land Cruiser J70 modela.


Pokreće ga 4,5-litreni turbodizelski V8 motor koji proizvodi 203 konjske. Mjenjač ostaje ručni petostupanjski, a vozilo ima ima i prednje i stražnje blokade diferencijala. Ova edicija će u ograničenom broju na tržišta gdje je ovo bio najomiljeniji model kroz duga desetljeća, dakle australsko prije svega, a onda na bliskoistočno i južnoameričko.


Cijena će biti nemalih 60 tisuća (američkih) dolara.