ULAŽU U ISTRAŽIVANJA

Toyota eksperimentira s novom tehnologijom koja bi na životu održala benzince, bili bi C02 negativni

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStockČini se da je japanski proizvođač automobila pogodio. Nije Toyota žurila s električnom tranzicijom, a stagnacija tržišta električnih automobila pokazuje da je to bila ispravna odluka. U posljednje vrijeme čak ulaže određena sredstva u razvoj novih tehnologija motora s unutarnjim sagorijevanjem. Benzinski motor je Toyota prilagodila da radi na vodik, a sad je tom istom motoru dodala filtar koji u vožnji prikuplja ugljični dioksid (CO2). Taj se filtar može koristiti i na benzincima ili hibridima, piše revija HAK.


Toyota trenutno eksperimentira s ovim konceptom na svom trkaćem automobilu GR Corolla s pogonom na vodik. Početni testovi pokazuju da bi ova inovacija potencijalno mogla učiniti njezine automobile CO2 negativnima, a ne samo neutralnima. Dakle, eliminirali bi više CO2 iz atmosfere nego što ga proizvode.


Tehnologija je pametna jer ne zahtijeva dodatnu energiju. Filtri na prednjem dijelu automobila prikupljaju ugljični dioksid u vožnji, a zatim se otpadna toplina iz motora koristi za njegovo otapanje u tekućinu koja se može zbrinuti. To znači da bi ova tehnologija također mogla raditi u ostalima motorima s unutarnjim sagorijevanjem, a ne samo u onima koji rade na vodik.
U Toyotinoj viziji, to bi stvorilo vozilo koje zapravo čisti zrak dok se vozi. Nažalost, do serijeske proizvodnje još je uvijek mnogo izazova. U testu su filtri prikupili samo 20 grama ugljičnog dioksida u 20 krugova vožnje (91 km) na testnoj stazi. To je zasad malo jer čak i gradski automobili s benzinskim motorima ispuštaju oko 100 g/km CO2. Veći filtri mogli bi usisati više ugljičnog dioksida, ali bi ih vjerojatno bilo teško staviti u osobna vozila. Međutim, njihova primjena u gospodarskim vozilima mogla bi olakšati napredak ove tehnologije.


Još uvijek se ne zna što učiniti s tekućinom koja sadrži CO2. Također, filtre treba često mijenjati, što nije praktično… Vidjet ćemo hoće li Toyota postići nešto s ovom tehnologijom.