ZA TOP MODELE

Premala potražnja: Mercedes zaustavlja razvoj nove platforme za električne automobile

P. N.Prema izvještaju medija, Mercedes-Benz želi odustati od nove platforme za električne top modele S- i E-klase zbog sporijeg prelaska kupaca na električne automobile, piše revija HAK. Umjesto nove platforme Mercedes će dalje razvijati postojeću arhitekturu električnih vozila (EVA2), što će rezultirati smanjenjem troškova. Proizvođač nije izričito komentirao platforme, ali je objasnio:


– Za daljnji razvoj našeg portfelja proizvoda koristimo održivu učinkovitost između novih i postojećih serija modela.


Mercedes-Benz očekuje paralelnu proizvodnju dizelaša i benzinaca te električnih automobila dulje nego što se prvotno mislilo. Izvršni direktor Mercedesa Ola Källenius izjavio je u veljači da cilj potpunog prelaska na električne automobile do 2030. neće biti postignut pod odgovarajućim tržišnim uvjetima jer potražnja ne prati planove.
Umjesto toga, marka s trokrakom zvijezdom očekuje da će elektrificirani automobili tj. električni automobili i hibridi činiti samo oko 50 posto prodaje do kraja desetljeća. Dizelaši i benzinci mogli bi se prodavati i u sljedećem desetljeću ako postoji dovoljna potražnja, rekao je Källenius prošli tjedan na godišnjoj generalnoj skupštini.