SUV na struju

Hrvatska premijera nove električne Toyote bZ4X: Jamstvo na bateriju do milijun kilometara

Edi Prodan

Reuters

Reuters

Buduće će vlasnike posebno veseliti činjenica da je u opciji s pogonom samo na prednju osovinu doseg čak 516 kilometara, odnosno 470 u verziji s integralnim pogonom 


 


Svega tjedan dana nakon globalne premijere potpuno nove električne Toyote bZ4X, uslijedila je i njezina hrvatska praizvedba. I to samo koji sat nakon što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio plan i modalitete dodjele više od stotinu milijuna kuna poticaja, između ostalog i za električne automobile. K tome, riječ je i o modelu Toyote koja uvodi novi sustav nazivlja. Iako je “šifra” koja se koristi za novi električni SUV pomalo zamršena, bZ zapravo označava pojam “Beyond Zero” – “Dalje od nulte emisije”, odnosno budući spektar baterijskih električnih vozila.
Prvi je to model utemeljen na filozofiji eTNGA što sadrži baterijsku jedinicu ugrađenu u vozilo. Time se postiže dodatna krutost i smanjuje gravitacijsko središte te osigurava iznimnu dinamičnost i preciznost vožnje.


Toyota bZ4X se ističe i kao električni SUV koji je po karakteristikama najsličniji takvim vozilima na konvencionalni pogon. Ima i mogućnost pogona na sve kotače, a buduće će vlasnike posebno veseliti činjenica da je u opciji s pogonom samo na prednju osovinu doseg čak 516 kilometara, odnosno 470 u verziji s integralnim pogonom.


Reuters

Reuters


Toyota bZ4X s pogonom sprijeda ima motor snage 204 KS, dok 4X4 pogon ima na svakoj osovini po jedan elektromotor ukupne snage 218 KS. Kapacitet litij-ionske baterije iznosi 71,4 kWh, a baterija ima 96 ćelija s vodenim hlađenjem, dok sustav neprekidno nadzire svaku ćeliju i detektira sve znakove neuobičajenog rada ili smanjenih funkcija. Koliko je Toyota uvjerena u sigurnost baterije pokazuje i jamstvom da će baterija zadržati 70 posto kapaciteta i do 10 godina, što je dodatno potvrđeno jamstvom proizvođača na električno vozilo u trajanju od 8 godina ili do 160.000 km, te dodatno, produljeno jamstvo za bateriju u trajanju do 10 godina ili 1 milijun prijeđenih kilometara koje se aktivira nakon redovne godišnje provjere električnog vozila!


Klasom i dimenzijama bZ4X je najbliži modelu Rav4. Dužina mu je 4,69 metara, širina 1,86 te visina 1,65 metara. Međuosovinski razmak je 2,85 metara, uz 452 litre volumena prtljažnika.


Početna cijena za bZ4X s pogonom na prednju osovinu iznosi nešto više od 405 tisuća kuna, no moguće je za koji dan dakako i dobivanje energetskih poticaja zahvaljujući kojima se stiže na 335 tisuća kuna. U konačnici i ne tako daleko od raskošnije opremljenih klasičnih kompaktnih SUV-ova.