Vožnja spretnosti

Gimkana ne bira godine: Najstarija motociklistička priredba održava se u subotu u Matuljima

Miroslav Krpan

Foto Miroslav Krpan

Foto Miroslav Krpan

Vozit će se motorima svih kubikaža i oblikaPrvi jesenji vikend, točnije subota, u svojevrsnoj oktanskoj, motociklističkoj prijestolnici Matuljima rezerviran je ove godine za najstariju sportsku manifestaciju Općine Matulji.


Riječ je o “gimkani”, vožnji spretnosti motorima svih kubikaža i oblika.


Nakon višegodišnje pauze, običaj okupljanja i starog i mladog, do prošle jeseni prvog vikenda lipnja, u srcu Matulja, obnovljen je prije koju godinu, da bi korona, mijenjajući nam život i navike u svakom pogledu, prošlogodišnjeg rujna iznjedrila jedan novi, ranojesenski termin koji se pokazao dobrim, pa se organizaciji ove velebne priredbe prišlo s onim istim žarom kao desetljeća prije.
– Bivat pul Matuj, a ne imet motor?! Imet motor, a ne vozit gimkanu?! Skoro pa ni moguće – piše “po domaću”, u sadržajnom tekstu o povijesti gimkane, znani matuljski kroničar i svestrani zanesenjak Alfred Šaina, i sam svojevremeno uspješni sudionik motociklističkih okupljanja.


Gimkana je jedinstvena manifestacija znana još u Italiji sredinom prošlog stoljeća održavana jahanjem na konjima.


U naše primorske krajeve stiže netom iza Drugog svjetskog rata, kada na jednoj takvoj moto priredbi, na ondašnjem riječkom stadionu Kantrida nastupa i legendarni i trofejni matuljski motociklist Luciano Saletnik.


Ovogodišnju manifestaciju “Gimkana – Memorijal Mario Ravnić”, imenom u čast nekadašnjeg motociklističkog zanesenjaka i jednog od najuspješnijih sudionika 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća, organiziraju vrijedni članovi udruge Auto moto društvo Matulji, Moto cross klub Kvarner na čelu s trofejnim motokrosistima Sašom i Lukom Matušićem, te Motoklub Matulji racing uz agilnog sportskog djelatnika Deana Grpca.


Na poligonu pored matuljske osnovne škole nastupiti smiju “…i deca i ženske,… i staro i mlado,… svi koji mogu na dva kola pokazat koliko su spretni…”, a organizatori su osigurali brojne “…nagrade i pehare, paštice i pašarete, razglas i muziku”.


Raspisane su kategorije juniora i veterana, skutera, motora u dvije klase, te posebno kultne marke Tomos.


Uz to nagradit će se najbrži, najsporiji,najatraktivniji, najmlađi, najstariji. Očekuju se i znana imena iz svijeta oktana na dva i više kotača.


Okupljanje je već od 8 sati, sat kasnije slijedi trening, a potom i vožnje za nagrade. Očekivani broj sudionika kreće se od 50 do 70, a uzrasne dobi od 4 do 70 i više godina.


Na prostoru između sportske dvorane i škole još će jednom svoje umijeće prolaskom brojnih zamki, čunjeva, klackalica, deve, prepreka i mogućeg prehrambenog zadatka pokazati svi hrabri na dva kotača pred mnoštvom navijača.


Gimkana će biti uvod u još jednu svečanost, s početkom u 13 sati, proglašenja najuspješnijih sportaša Općine Matulji za 2020. i 2021.godinu u organizaciji Zajednice sportskih udruga.


I motociklisti imaju svog aduta, Talijana Stefana Bonettija iz MK Matulji racing, europskog prvaka na brdskim stazama.