Balkan‘s Finest

FOTO Umjesto vojnih aviona – nabrijani automobili. Željava ugostila auto-moto spektakl

Marin Smolčić

Foto: Nikola Mraović

Foto: Nikola Mraović

Bivša avionska pista dužine 2,6 kilometara oduševila je publiku i natjecateljeNa bivšem vojnom aerodromu Željava kod Plitvičkih jezera održan je jučer prvi dan automobilskog spektakla Balkan‘s Finest Competition.


Foto: Nikola Mraović


Okupljanje i utrke limenih ljubimaca održan je u organizaciji auto kluba NLO 505 i na samom otvorenju oborio je nekoliko rekorda. Kada je u pitanju Croatian Drift Challenge, nikada do sad na tom natjecanju nije sudjelovao toliki broj vozača koliko ih se okupilo na Željavi- uz čak 43 natjecateljske ekipe.


Foto: Nikola Mraović


 
Na utrkama kategorije street race također su ostvareni vrhunski rezultati, a bivša avionska pista dužine 2,6 kilometara oduševila je publiku i natjecatelje.


Foto: Nikola Mraović


Ovaj rijetko atraktivni auto-event posjetilo je gotovo 6 000 ljudi, što je ispunilo sva očekivanja, a s obzirom na veliki interes ništa manji broj se ne očekuje i danas.


Foto: Nikola Mraović


Automobilski spektakl na Željavi otvorili su župan ličko-senjski Ernest Petry, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, načelnik Općine Plitvička Jezera Ante Kovač i ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević. U nastavku večeri održan je koncert grupe „Teška industrija“, a odlična zabava na Željavi posjetitelje očekuje i danas.


Foto: Nikola Mraović


Bivši vojni aerodrom JNA u Željavi nadomak Ličkog Petrova Sela godinama je bio pomno čuvani objekt, s avionskim pistama što se protežu preko granica Hrvatske i BiH.


Foto: Nikola Mraović


Građen je u planini Plješivici, sa 3 500 metara podzemnih avio-pista i prostorija za stalni boravak vojne i političke elite nekadašnje JNA. Građen je od 1954. do 1968. godine i tada je bio najveći podzemni vojni aerodrom u Europi.