Oliver Vugrek

Znanstvenik koji je otkrio omikron u Hrvaskoj: Virus ima 1-2 mutacije mjesečno, stalno nastaju nove varijante

Portal Novi list

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Do kad god pandemija bude trajala nastajat će nove varijante bilo gdje u svijetu. Pitanje je koliko će pandemija trajati, rekao je Oliver VugrekZnanstvenik s Instituta Ruđer Bošković, Oliver Vugrek, čiji je tim otkrio omikron u Hrvatskoj rekao je da ta varijanta ima oko 96 izmjena mutacija u odnosu na Wuhan soj, a delta soj 55 izmjena u odnosu na taj isti soj.


“Omikron ima dvostruko više mutacija od delte, a tih 96 je u odnosu na Wuhan soj. Prema nekim informacijama koje su dostupne možda se i brže širi pa moguće i je da istisne delta soj u nekom kraćem roku”, rekao je Vugrek za RTL Danas.


Virus mutira, dodaje, to je jasno od prvih mjeseci istraživanja.
“Rata mutacija je jedna do dvije mjesečno. Do kad god pandemija bude trajala nastajat će nove varijante bilo gdje u svijetu. Pitanje je koliko će pandemija trajati”, rekao je Vugrek.


Gostujući na Novoj TV izavio je da istraživanja tek moraju pokazati je li ovaj soj sposoban izbjeći imunitet osoba koje su preboljele koronavirus.


“Za sada je poznato da su neki koji su cijepljeni imali blaži oblik bolesti. Jedna osoba kod koje je potvrđen novi soj je prije godinu dana preboljela virus i bila je cijepljena”, iznio je Oliver Vugrek.