Turski predsjednik

Znakovita izjava Erdogana: Krim se mora vratiti Ukrajini, Turska aneksiju ne priznaje

Hina

Reuters

Reuters

"Turska ne priznaje aneksiju Krima i otvoreno od početka govori da je taj korak nelegitiman i nezakonit. To je načelno stajalište koje nema samo pravne nego i moralne temelje", rekao je.   "Povratak Krima Ukrajini, čiji je on neodvojiv dio, u bZAGREB – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da Ankara podupire teritorijalni integritet Ukrajine i odbacio rusku aneksiju Krima 2014., objavila je državna agencija Anadolija a prenosi u srijedu CNN.


Erdogan je u video poruci drugom samitu Krimske platforme koji je održan u utorak u Kijevu uživo i online, poručio da se Krim mora vratiti Ukrajini.


“Turska ne priznaje aneksiju Krima i otvoreno od početka govori da je taj korak nelegitiman i nezakonit. To je načelno stajalište koje nema samo pravne nego i moralne temelje”, rekao je.
“Povratak Krima Ukrajini, čiji je on neodvojiv dio, u biti je zahtjev po međunarodnom pravu”, naglasio je turski šef države.


On je istaknuo da će Ankara nastaviti podupirati Krimsku platformu, forum koji je ustanovljen kako bi se riješilo pitanje Krima mirnim načinom.


Turski je predsjednik naglasio da je zaštita ukrajinskog teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političkog jedinstva ključna, ne samo za regionalnu nego i za globalnu sigurnost i stabilnost.


“Jedan od turskih prioriteta je zajamčiti sigurnost i dobrobit našim sunarodnjacima krimskim Tatarima”, kazao je.