NEMIRNA SITUACIJA

Zelenskij kaže da se ukrajinska vojska može suprotstaviti ruskom napadu

Hina

Reuters

Reuters

"Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine nastavit će ispunjavati svoju najvažniju misiju - braniti slobodu i suverenitet države od ruskog agresora", poručio je Zelenskij.KIJEV – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u ponedjeljak, u povodu obilježavanja Dana oružanih snaga, da ukrajinske oružane snage mogu odbiti svaki ruski napad.


“Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine nastavit će ispunjavati svoju najvažniju misiju – braniti slobodu i suverenitet države od ruskog agresora”, poručio je Zelenskij, u priopćenju.


“Ukrajinska vojska vjeruje u svoju snagu i može spriječiti svaki osvajački plan neprijatelja”, dodao je.
Rusija je nagomilala velike vojne snage kod granice s Ukrajinom, ali odbacuje optužbe da priprema ofenzivu.


Ukrajina u ponedjeljak obilježava 30. obljetnicu osnivanja neovisne vojske pošto je proglasila neovisnost od bivšeg SSSR-a 1991.


Kijev, Lavov i Odesa tim će povodom predstaviti javnosti američka vojna vozila Humvee. U Odesi će se održati i svečana predaja nedavno isporučenih ophodnih brodova američke obalne straže koji će ojačati kapacitete ukrajinske ratne mornarice.


Ukrajina poziva NATO da ubrza njezino pristupanje, no čelnici NATO-a prvo traže provedbu reformi i suzbijanje korupcije.


Moskva upozorava Zapad da ne prelazi njezine “crvene linije” i da zaustavi širenje NATO-a na istok.


Zelenskij će u povodu Dana oružanih snaga posjetiti Harkov, središte ukrajinske proizvodnje oružja, te regiju Donbas, gdje se ukrajinska vojska bori protiv proruskih separatista. U borbama je od 2014. poginulo 14.000 ljudi.