POGLAVAR KATOLIČKE CRKVE

Zdravlje pape Franje je sve slabije, ali se on nema namjeru povući: “Nemam ozbiljne razloge za odricanje od službe”

Hina

Reuters

ReutersVATIKAN – Papa Franjo nema namjeru povući se jer smatra da mu je zdravlje dovoljno dobro da nastavi dužnost, kaže u novoj knjizi čije su dijelove u četvrtak objavile talijanske novine Corriere della Sera.


“Povlačenje je daleka hipoteza, nemam dovoljno ozbiljne razloge da bih razmišljao o odricanju od službe”, citirale su novine papinu knjigu “Život: Moja priča kroz povijest”, koja bi trebala izaći na talijanskom i engleskom jeziku 19. ožujka.


Papa ima 87 godina i posljednjih je godina sve slabiji, koristi invalidska kolica ili štap za kretanje i odnedavno pati od, kako se opisuje, napadaja bronhitisa ili prehlade zbog kojih je ograničio javne govore.
U knjizi ipak umiruje brigu javnosti za svoje stanje.


“Hvala Gospodinu, uživam u dobrom zdravlju i, ako Bog da, ima još mnogo projekata koje treba realizirati”, rekao je, ponovivši da će o povlačenju s dužnosti razmišljati samo u slučaju “ozbiljnije fizičke smetnje”.


Papa je ponovno branio svoju nedavnu odluku da dopusti svećenicima da blagoslove istospolne parove, rekavši da je dužnost Katoličke crkve poželjeti dobrodošlicu svima i da “Bog voli sve, a posebno grešnike”.


Istodobno, odluka ne podrazumijeva nikakvu promjenu katoličke doktrine, koja priznaje samo heteroseksualne brakove i ako neki biskupi ne žele vršiti blagoslov istospolnih osoba to neće dovesti do raskola, dodao je Franjo.


Na drugom mjestu u knjizi obnovio je svoju osudu pobačaja i surogat roditeljstva te dodao da ga njegova usredotočenost na siromašne i marginalizirane ne čini komunistom ili marksistom.


Franjin prethodnik Benedikt XVI. bio je prvi papa koji je napustio dužnost u otprilike 600 godina, pozivajući se na starost.


Odrekao se dužnosti u veljači 2013., u dobi od 85 godina, a umro je zadnjeg dana 2022. godine.