Erupcija

Zbog vulkana na Tongi upozorenje na cunami u SAD-u i Čileu: “Napustite plaže, luke i marine”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Cunami bi mogao pogoditi države Kaliforniju, Oregon i Washington te Aljasku i kanadsku pokrajinu Britansku KolumbijuUpozorenje na cunami objavljeno je u subotu ujutro za zapadnu obalu Sjedinjenih Država te za Čile, a američku saveznu državu Havaje već su zahvatile “manje poplave” nakon erupcije vulkana u arhipelagu Tonge, objavila je američka meteorološka služba.


“Napustite plaže, luke i marine” u spomenutim područjima, preporuka je Nacionalne meteorološke službe (NWS), koja “s olakšanjem” izvješćuje da Havaji nisu prijavili štetu te da je otočje pretrpjelo samo manje poplave.

Cunami bi mogao pogoditi države Kaliforniju, Oregon i Washington te Aljasku i kanadsku pokrajinu Britansku Kolumbiju, precizirao je NWS.


“Očekujemo utjecaj jakih struja i poplavu priobalnih i nižih područja”, stoji u upozorenju.


U Čileu je Nacionalni ured za hita stanja upozorio na mogućnost da “manji cunami” pogodi Uskršnji otok i druge čileanske arhipelage.


“Iz opreza objavljuje se poziv na evakuaciju plaža arhipelaga Juan Fernández, otočja San Félix, Uskršnjeg otoka i čileanske Antarktike zbog erupcije vulkana na otočju Tonga i mogućnosti da se dogodi manji cunami”, objavio je čileanski ured.Stanovnici otočja Tonga u subotu su se premjestili na viša područja jer je nova erupcija izazvala cunami od gotovo 1,2 metra. Erupcija se čula stotinama kilometara od vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai.


Trajala je osam minuta i bila je toliko glasna da se čula “poput daleke grmljavine” i na otočju Fidži, udaljenom više od 800 kilometara, rekle su vlasti te države.


Vulkan u vodama otočja Tonga erumpirao je u subotu te je oglašena uzbuna za cunami za više otočnih država Južnog Pacifika, posebno za Tongu i Američki Samou.


Nakon erupcije vulkana valovi cunamija primijećeni su u glavnome gradu Tonga otočja, Nuku’alofi, kao i u Pago Pagu u Američkoj Samoi.


Erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, smještenog 65 kilometara sjeverno od Nuku’alofe, izazvala je cunami od 1,2 metra, objavio je Australski meteorološki institut.


Društvene mreže su pune fotografija valova koji zapljuskuju obalu i kuće.