Sindikat policijskih službenika

Zašto nitko nije zaštitio policajke koje su prijavile seksualno maltretiranje? Jednoj su pisali da će joj urinirati po licu

P. N.

foto: screenshot

foto: screenshot

U prilogu smo Vam dostavili dvadeset snimki zaslona mobitela iz navedene grupe, gdje se jasno i nedvojbeno vidi da je objavljeno ime i prezime jedne od policijske službenice te njena fotografija, s kojom nitko do danas nije obavio razgovor.Na internet stranicama Sindikata policijskih službenika objavljen je nastavak mučne afere koja je prije nekoliko mjeseci potresala Policijsku upravu Dubrovačko-neretvansku. Naime, iz ovog policijskog sindikata tvrde da su odgovorni u spomenutoj policijskoj upravi propustili poduzeti sve što su morali poduzeti kako bi zaštitili policijske djelatnice koje su za neprimjereno ponašanje, odnosno seksualno maltretiranje prijavile policijskog načelnika PGP Gruda Matka Klarića. Protiv Klarića se zbog toga trenutno vodi ponovljeni disciplinski postupak pred disciplinskim sudom u Rijeci. Nakon što su policijske službenice prijavile Klarića, uslijedio je još jedan skandal: na Facebooku je otvorena “Grupa za podršku Matku Klariću”, gdje su dijelili fotografiju jedne od policijskih službenica koje su podnijele prijavu i na različite načine vrijeđali prijavljiteljice.


Iz Sindikata policijskih službenika tvrde da do danas “nitko od nadležnih službi u policijskoj upravi dobrovačko-neretvanskoj, a niti u Ministarstvu, nije obavio niti razgovor s policijskim službenicama – žrtvama/prijaviteljicama, a kamoli poduzeo nešto više vezano za ovaj događaj, a to znamo jer smo u kontaktu sa žrtvama koje su naši članovi”.

Iz Sindikata podsjećaju na izjave ministra Dabora Božinovića, koji je u jeku afere govorio: “Policijska uprava (PU dubrovačko-neretvanska) ima saznanja o mogućem dijeljenju fotografije jedne od prijaviteljica putem društvenih mreža, i koliko sam upućen, te se informacije provjeravaju.“ (…) “Najvažnije je da nijedna od prijaviteljica zbog toga nije imala neugodnosti.“.


– Po izjavi ministra Davora Božinovića jasno se može zaključiti da je ipak „netko obavio razgovor i prenio ministru informacije da žrtve/prijaviteljice zbog toga nisu imale neugodnosti“. Budući da je to apsolutno netočno u prilogu smo Vam dostavili dvadeset snimki zaslona mobitela iz navedene grupe, gdje se jasno i nedvojbeno vidi da je objavljeno ime i prezime jedne od policijske službenice te njena fotografija, s kojom nitko do danas nije obavio razgovor. Nitko joj nije pružio podršku i pitao je li imala neugodnosti zbog objave njenog imena i prezimena te fotografije. Naime, iz komentara u Facebook grupi jasno da zaključiti da je imala i više nego samo neugodnosti, pišu iz Sindikata policijskih službenika, adresirajući svoje navode na Ministarstvo unutarnjih poslova, načelnika PU dubrovačko-neretvanske Ivana Pavličevića, voditelja Službe za unutarnju kontrolu Željka Kralja i cjelokupnu javnost. Od načelnika PU Dubrovačko-neretvanske traže objašnjenje i odgovornost za propuste u slučaju prijave protiv Matka Klarić i nemile okolnosti koje su pratile te prijave.


U snimkama zaslona koje je su poslali i Sindikata policijskih službenika vide se različite pogrde i degutantne riječi upućene na račun osoba koje su prijavile Klarića. Za osobu koja je prijavila svog nadležnog između ostalog pišu da je “manijak od žene” te pozivaju da klekne kako bi joj urinirali po obrazu.