SKUP PREKRŠAJ

Zašto ljudi s mjerom samoizolacije odlaze u policiju i plaćaju kazne? Ovaj put su došli na šalter u Crikvenici i Rijeci

Šarlota Brnčić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZAOd prošlog petka, 14. svibnja do danas na području PU primorsko-goranske u kršenju epidemioloških mjera zatečeno je 26 osoba.


Tako je u srijedu, 19. svibnja, u šalter sali Policijske uprave zatečen 33-godišnjak s važećom mjerom samoizolacije. Nadalje, na šalteru upravnih poslova Policijske postaje Crikvenica zatečena je 34-godišnjakinja s također važećom mjerom samoizolacije.
Izvan svog doma, odnosno mjesta gdje bi se trebao nalaziti dok mu traje mjera samoizolacije na ulici na Mlaci, zaustavljen je 24-godišnjak.


Na graničnim prijelazima Rupa, Pasjak i Brod na Kupi prilikom izlazne granične kontrole u kršenju epidemioloških mjera zatečena su 22 strana i jedan hrvatski državljanin. Riječ je o dvoje državljana Nizozemske, dvoje državljana Brazila i državljaninu Sjeverne Makedonije, koji su kao i hrvatski državljanin pristupili graničnoj kontroli unatoč mjeri samoizolacije, dok su četiri državljana Češke, Italije, dvoje državljana Kosova, Albanije, Austrije, državljanin Crne Gore, Švedske i Velike Britanije prekršili propisano vrijeme tranzita od 12 sati te se zadržali na područje Republike Hrvatske nekoliko dana.
Zbog prekršaja iz domene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti svima su izdani prekršajni nalozi i izrečena novčana kazna u iznosu od 8.000 kuna.


Osim što su zatečeni u prekoračenju propisanog vremena tranzita kroz Republiku Hrvatsku, dvoje austrijskih državljana u dobi od 52 i 58 godine su pri izlaznoj graničnoj kontroli priložili dvije preslike negativnog PCR testa na SARS-Cov2, izdane od nadležnog tijela s područja druge države. Uvidom u sadržaj PCR testa, policijski službenici posumnjali su da je test krivotvoren.
Zbog sumnje u krivotvorenje isprava, osumnjičeni su privedeni na kriminalističko istraživanje u Policijsku postaju Opatija. Nakon završetka istraživanja državljani Austrije bit će kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu.
Također, u ovom razdoblju policija je na području Policijske uprave utvrdila i prekoračenje radnog vremena jednog ugostiteljskog objekta te izvijestila državni inspektorat radi postupanje iz njihove nadležnosti.